Drámapályázat és casting a Vörösmarty Színházban

Szent István és családjának élettörténetét bemutató drámára írt ki pályázatot a Székesfehérvári Vörösmarty Színház.

Drámapályázat

A Székesfehérvár ünnepi éve 1938 – Székesfehérvár ünnepi éve 2013 eseménysorozata, a 75 éves jubileum alkalmából a Székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Vörösmarty Társaság nyílt drámapályázatot hirdet a
Szent királyi család (Szent István, Szent Imre, Gizella királyné)

élettörténetét bemutató történelmi színpadi mű elkészítésére.
A pályázatra kizárólag nyomtatásban, sem elektronikus formában meg nem jelent, színpadon be nem mutatott, korábbi drámapályázatokon díjat nem nyert, előadási vagy közlési joggal más intézménynél nem rendelkező magyar nyelvű színdarab nyújtható be. Ezen feltételeknek a pályázat elbírálási határidejéig folyamatosan fenn kell állniuk. Egy szerző (vagy szerzői társulás) egy művel indulhat.
A pályaműveket egy – írógéppel írt vagy számítógéppel nyomtatott – példányban kérik „Vörösmarty drámapályázat” megjelöléssel a Székesfehérvári Vörösmarty Színház postacímére (8000 Székesfehérvár, Fő utca 8.), kizárólag postai úton elküldeni.

A pályázat jeligés, ezért a szerző nevét és címét külön lezárt borítékban a nyomtatott példányhoz kérik mellékelni. Névvel, azonosítható szerzővel megjelölt pályamunkákat a zsűrinek nem áll módjában elbírálni.
A pályázatok postai beérkezésének határideje: 2013. március 05.
A színházi és irodalmi élet neves képviselőiből álló bírálóbizottság a következő pályadíjakat ítéli oda:
I. díj: nettó 1.500.000 Ft
II. díj: nettó 900.000 Ft
III. díj: nettó. 600.000 Ft
A zsűri fenntartja annak jogát, hogy első díjat nem oszt ki, továbbá indokolt esetben a további pályadíjakat több pályázó között is megoszthatja.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2013. március 27-én, a Dráma Világnapján a Székesfehérvári Vörösmarty Színházban kerül sor.

A díjnyertes pályaművet a Vörösmarty Színház a Székesfehérvár ünnepi év 1938 hivatalos programjaként még a 2012/13-as színi évadban színre viszi. A tárgyévre a győztes dráma bemutatásának kizárólagos joga a Székesfehérvári Vörösmarty Színházat illeti. A második és harmadik díjat nyert alkotásokat a Vörösmarty Társaság leközli a folyóiratában.
A pályamunkák kéziratát nem őrzik meg, és nem küldik vissza.

szinhaz

Casting-felvételi:
A Székesfehérvári Vörösmarty Színház valamint a Színház és Film Intézet meghallgatást hirdet most induló színművész-gyakornok csoportjába.
Várják színház iránt érdeklődő, kezdő vagy színpadi gyakorlattal és/vagy színész II. végzettséggel rendelkező fiatalok – elsősorban férfiak – jelentkezését.
A Vörösmarty Színház Szikora János igazgatóval felálló új vezetése a színházat próza, tánc és zene tagozattal működő nagyszínházzá kívánja fejleszteni, a következő egy-három évben országosan is kiemelkedő, erőteljes társulat létrehozásával. Ez a jelentős színművészek szerződtetése mellett olyan fiatal segédszínész csoport állandó megbízását jelenti, akik a társulatba épülve, a kisebb-nagyobb feladatokban folyamatosan megmutathatják tehetségüket, miközben nem az elterjedt stúdiós szintű gyakorlatokban vesznek részt (amely legfeljebb színész II. végzettséget jelent), hanem magasabb színvonalú, színész I. szakoktatásban részesülnek.
A Színház és Film Intézet (SZFI) először és egyben utoljára indítja el Színész I. képzését, ugyanis a 2013. januártól megváltozó új OKJ-ben már nincs Színész I. mesterszakmai ráépülés.
Bővebb információ és jelentkezés: elérhetőségekkel ellátott fényképes szakmai önéletrajzzal, a muveszet-t@vorosmartyszinhaz.hu e-mail-címen, Szabó Kata művészeti titkárnál.

süti beállítások módosítása