70 éves Halász Judit!

Hetvenedik születésnapját ünnepli október 7-én Halász Judit Kossuth-díjas színésznő, énekesnő, aki mosolygós, kedves egyéniségével, a gyerekekkel való kapcsolatteremtés különös képességével lopta be magát végleg a közönség szívébe. 

Az első interjú Halász Judittal:

harmadkicsi

A képre kattintva tovább olvashat.

Halász Judit pályájáról:

Halász Judit gimnazista korában a sportban jeleskedett, első osztályú minősítésű lovasként tagja volt az ifjúsági díjugrató válogatottnak. Még a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt, amikor Keleti Márton Esős vasárnapjának egyik cserfes kamaszlányát alakíthatta. Diplomáját 1964-ben kapta meg, ezután a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. Itt csak fél évet töltött, mert Várkonyi Zoltán - aki már a főiskolai évek alatt felfigyelt rá - vendégnek hívta a budapesti Vígszínházba. A következő évadtól szerződést kapott, és azóta is a társulat tagja.
Olyan színháztörténeti nagyságok voltak a partnerei, mint Ruttkai Éva, Sulyok Mária, Páger Antal, Bulla Elma. Töretlen pályáján játszott Arthur Miller, Tennessee Williams, Anton Csehov, Moliére, G. B. Shaw, Carlo Goldoni, Krúdy Gyula, Örkény István, Szakonyi Károly, Woody Allen, Neil Simon és még sok más szerző darabjaiban. Egyénisége főleg lírai alkatú nőalakok megjelenítésében teljesedik ki, de volt naiv kislány, varázslatosan érzéki nő, nagyszerű tragika, komika is. Emlékezetes alakítást nyújtott Natasaként a Három nővérben, Mirandolinaként Goldoni színművében, Egérkeként Örkény Macskajátékában, és hosszú évekig alakította Lindát a Játszd újra, Sam című Woody Allen-darabban.
Közel negyven filmben szerepelt, dolgozott együtt Szabó Istvánnal (Szerelmesfilm és Álmodozások kora), Keleti Mártonnal, Máriássy Félixszel, Várkonyi Zoltánnal, Székely Istvánnal, Rózsa Jánossal és Jancsó Miklóssal. Számtalan tévéjátékban is láthatta a közönség.
Ikrek hava címen Radnóti Miklós verseiből készített lemezt, meselemeze is jelent meg. A hetvenes évek közepétől műfajt teremtett, nem mellesleg egy életre szóló feladatot vállalt a magyar költők, klasszikusok és mai szerzők gyerekeknek szóló megzenésített verseivel. Albumaiból több mint másfélmillió kelt el (a Hívd a Nagymamát című például néhány hónappal a megjelenés után már platinalemez volt), ezért a számos aranylemez után Gyémántlemezt is kapott. 

2001-ben Magyarországon új műfajnak számító lemezt jelentetett meg Mesés zenék, zenés mesék címmel. Ezen klasszikus zenét próbált megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel, elsőként Mozart Varázsfuvoláját, folytatásként Kodály Háry Jánosát. Dalaiból sok ezer koncertet adott, a Vígszínházban hagyománnyá váltak a karácsony előtti vasárnapi családi koncertek Halász Jutkával.
Magyarországon elsőként őt választották meg a lengyel gyerekek által alapított Mosoly-Rend Lovagjának (ezt a kitüntetést II. János Pál pápa és Peter Ustinov is megkapta). A közönség szavazatai alapján 2003-ban tagjává vált a Halhatatlanok társulatának.
Az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF Magyar Bizottsága 2003 végén három évre jószolgálati nagykövetté nevezte ki Halász Juditot és Presser Gábort. Azzal a feladattal bízta meg őket, hogy képviseljék a gyermekek ügyét, legyenek a UNICEF és a világ gyermekeinek szószólói Magyarországon. Felkérésüket később további három évre meghosszabbították.
Halász Judit a Jászai Mari-díjat 1971-ben kapta meg, 1983-ban érdemes művész lett, 1985-ben SZOT-díjjal tüntették ki. 2001-ben Kossuth-díjat kapott "nagyszerű tehetségének, kiváló színészi, filmszínészi teljesítményének és a gyermekek világára kivételesen érzékeny, műfajteremtő előadó művészetének elismeréseként". 2002-ben elsőként vehette át a makói önkormányzat által alapított Páger Antal Színészdíjat. Sok más kitüntetés mellett Prima Primissima-közönségdíjat kapott 2008-ban, 2009-ben Pro Urbe Budapest díjjal tüntették ki, 2010-ben a Hazám-díjat vehette át.
Férje, Rózsa János rendezte meg 2009-ben a róla szóló Csiribiri című filmet, amely koncertjein át mutatja be pályáját. Az életrajzhoz hozzátartozik két súlyos baleset is - még főiskolás korában lovaglás közben, majd 1996-ban egy budai utcán közlekedve -, és egy súlyos betegség, amelyből felépülését talán a neki megszavazott Mosoly-rend is segítette. 
A magyar gyerekek születésnapján elmaradhatatlan, Boldog születésnapot című dala most őt köszönti...

Halász Judit pályájáról képekben:

1965_az-ido-vasfoga01_mti-keletieva

1. Az idő vasfoga

1965_udvari1

2. Az udvari kalap

1967_trukk

3. A trükk

kor

4. A kör négyszögesítése

1968_furcsa04

5. Furcsa pár

1970_adashiba_03

6. Adáshiba

1972_bella01

7. Darvas Ivánnal

1976_Mirandolina_9

8. Mirandolina

1977_joestet01

9. Jó estét nyár, jó estét szerelem

1978_bun

10. Bűn és bűnhődés

bernarda

11. Bernarda Alba háza

kopasz

12. A kopasz énekesnő

verrokonok

13. Vérrokonok

1987_A_nadrag01

14. A nadrág

megtortszivekhaza

15. A megtört szívek háza

jutka

16. Halász Judit

hegedus

17. Hegedűs a háztetőn

monokli

18. Monokli

Forrás: Vígszínház, Színház.hu, MTI, OSZMI

süti beállítások módosítása