Indul a Független Thália Projekt

A Thália Színház és a FÜGE Produkció együttműködésének eredményeként a közönség független színházi produkciókat láthat a budapesti teátrumban: a Független Thália Projekt (FTP) elnevezésű programsorozat novemberi nyitó rendezvényein rég nem játszott és új előadásokat is műsorra tűznek.

A Thália a FÜGE Produkcióval közösen alakította ki a 2012/13-as évad repertoárját a két stúdió, valamint a Mikroszínpad (volt Mikroszkóp Színpad) tereiben - áll a FÜGE közleményében.
Mint írják, a program csaknem egyhetes eseménysorozattal indul, amelynek keretében a különböző társulatok megtöltik a színház tereit az Arizona Stúdiótól a Mikroszínpad kávézójáig. Novemberben nemcsak azokat az előadásokat mutatják be, amelyek az évad repertoárját alkotják, hanem olyan produkciókat is, amelyek szellemiségükben kapcsolhatók az FTP-hez és tévéjáték formájában is feldolgozhatók.
Rég nem játszott vagy még be sem mutatott előadásokat láthat a közönség: a Koma az Áldja meg az Isten, Mr. Vonnegut című előadásával mutatkozik be, a HOPPart a Kőszegi Várszínházzal közösen létrehozott, Hajrá Háry! című zenés produkcióját adja elő, de a projekt keretében újra színpadra kerül a Szikrában bemutatott és azóta sem játszott Szeret…lek című darab is a Manna Produkció és a HOPPart gondozásában. Láthatóak lesznek ifjúsági előadások is, többek között a Nézőművészeti Kft. Gyáva és Vakság című egyszemélyes darabjai.

ftp_logo_ok_nagy A FÜGE "inkubátor" szerepet vállalva a produkciók létrehozását segíti a finanszírozástól a próbalehetőségekig a Jurányi utcában hamarosan megnyíló produkciós és közösségi házában. A Thália pedig játszóhelyeinek köszönhetően elsősorban a színpadi bemutatkozásról, a darabok repertoáron tartásáról gondoskodik.


Litkai Gergely, a Mikroszínpad művészeti vezetője, az FTP egyik kitalálója korábban hangsúlyozta: a társulatok megjelenését a Tháliában azért tartja lényegesnek, mert ezzel segíthetik a nehezebb helyzetben lévő független színházakat. Azokat az előadásokat, amelyeket a Tháliában játszanak ezek a színházak, máshol Budapesten nem láthatja a közönség - tette hozzá.


Litkai Gergely elmondta, hogy az idén mintegy 80 független színházi előadás látható a Tháliában. Szólt arról, hogy a produkciók promóciója is hatékonyabb lehet az FTP keretében; a projekt előadásainak közös kommunikációjára a fővárostól külön támogatást is elnyertek.
Megjegyezte: már pályázatukban is szerepelt az a szándék, hogy a kabaré művelői és a független színházi alkotók egy fedél alá kerüljenek, hiszen egymás tapasztalatait felhasználva új irányt adhatnak a hazai humornak. Első lépésként a nyáron tévéműsor készült színházi előadások sorozatából, ezekben a független színházi színészek és a klasszikus kabarék szereplői együtt léptek fel, és a két terület szerzői is együttműködtek. Ez az ötlet teljesedett ki a FÜGE Produkcióval való közös munkában.
Hozzátette: szerződésük az évadban 10+1 előadásra szól - 10 produkció a két stúdiószínpadon és a Mikroszkóp Színpadon látható, a Szerencsés flótás című zenés előadást pedig a nagyszínpadon játsszák.

süti beállítások módosítása