Egy hölgy a Maximból - Jubileumi évad Komáromban

Ünnepi bemutatóval, szobor- és emléktábla-avatással, valamint a teátrum történetét bemutató kiállítással emlékezik megalakulásának 60. évfordulójára a Komáromi Jókai Színház.

A jubileumról:

"Az eseménysorozat nyitó rendezvénye október 12-én pénteken délután fél hatkor kezdődik a Komáromi Jókai Színház alsó előcsarnokában. Felavatjuk a jelenlegi színház elődje, az 1952-ben megalakult Magyar Területi Színház első igazgatója, Fellegi István mellszobrát, az első társulat emléktábláját Tóth László színháztörténész leplezi le" - mondta Skronka Tibor, a társulat sajtószóvivője.

Ezt követően lesz a színház fennállásának 60 éves történetét bemutató tárlat megnyitója a színház alsó és felső előcsarnokában. A kiállításon a szemlélő a korabeli fényképek és emléktárgyak segítségével kísérheti végig a színház 60 éves történetét 1952-től napjainkig.

A teátrum ünnepi évadának első bemutatója Georges Feydeau Egy hölgy a Maximból című komédiája lesz. "A darab rendezője Verebes István, az előadáson a színház művészeinek minden korosztálya képviselteti magát" - mondta Skronka Tibor.

komarom

(MTI-fotó: Krizsán Csaba)

Mint kifejtette, a teátrum tagjai a jubileumi évadban az ünnepi rendezvények mellett öt színházi bemutatóval várják a nézőket. A Feydeau-darab mellett még az idén színpadra kerül Spiró György Príma környék című műve, ennek várhatóan novemberben lesz a premierje.

A Komáromi Jókai Színház elődje, a Magyar Területi Színház (Matesz) 1952-ben alakult meg Révkomáromban. A színház első bemutatóját 1953. január 30-án tartották. Négy évtizeddel később, 1990-ben a színház felvette Jókai Mór nevét, és azóta Komáromi Jókai Színház néven működik. Fenntartója a Nyitra megyei önkormányzat, jelenlegi igazgatója Tóth Tibor.

A Jókain belül egy évtizede hozták létre a stúdiószínházat, amely új közönségréteget vont be a színház életébe, és teret adott a kísérletezésnek. Pénzszűke miatt az utóbbi időben a korábbiakhoz képest jóval kevesebbet tájol a színház.

Egy hölgy a Maximból - A darabról:

Petypon, a híres és köztiszteletben álló párizsi orvosprofesszor egy napon szörnyű fejfájással ébred a saját kanapéja alatt. Az elmúlt estéről arra emlékszik csupán, hogy kollégája unszolására életében először megivott egy pohár bort, mégpedig a hírhedett MAXIM nevű lokálban. Utána rendelt még egy üveggel, majd... minden ködbe borult.
A másnapos ébredés után viszont kezdetét veszi az orvos rémálma. Ágyából ájtatos öregecske felesége helyett előbukkan a Maxim leghíresebb sztárja, maga Osztrigás Mici. A váratlanul beállító tábornok nagybácsi természetesen úgy gondolja, hogy a doktor ágyában heverésző, alig öltözött csinos hölgy nem lehet más, mint Petypon felesége. Ettől kezdve a félreértések, a személy- és szerepcserék, a bohózati helyzetek egyre gyorsabb ütemben peregnek…

Szentpétery Aranka, aki Da Valmonté hercegnét alakítja, a Delta Magazinnak elmondta, meglepetés és boldogság is ez a szerep. "Elégedett vagyok Verebes István rendezővel. Több szerept köszönhetek neki. Verebesnek a kisujjában van a szakma, és remek a humora. Sokan vagyunk a színen. Tömeggel dolgozni pedig küönösen nehéz."

A társulatba visszatért Skronka Tibor, aki 18 év után áll ismét a komáromi színpadra, ez idő alatt a rendőrség kötelékében szolgált. Szentpétery Aranka annak idején együtt játszott a színésszel a Maude és Harold című darabban. "Nekem olyan, mintha el sem ment volna" - fogalmazott a színésznő, aki arra bíztatja a nézőket, jöjjenek minél többen az előadásra. "Ma mindenki szomorú. Most majd nevethetnek!"

jokai60_hu

Georges Feydeau: Egy hölgy a Maximból

Osztrigás Mici Holocsy Krisztina
Petypon Mokos Attila
Gabrielle, felesége Szabó Szvrcsek Anita
du Grélé tábornok Boráros Imre
Clémentine Tar Renáta
Montgicourt Olasz István
De Valmonté hercegné Szentpétery Aranka
De Valmonté herceg Szabó Viktor
Glaux-né Balaskó Edit
Corignon Majorfalvi Bálint
Vidaubant Németh István
Vidaubant-né Molnár Xénia
Abbé Skronka Tibor
Ponant-né Lőrincz Margit
Virette-né Petrécs Anna
Hantignolné Bandor Éva
Chamerot Ropog József
Marollier, hadnagy Bernáth Tamás
Étienne, Petypon inasa Hajdú László m.v.
Émile, inas Nagy László
ZongoristaPálinkás Andrássy Zsuzsanna
Díszlettervező: Mira János m.v.
Jelmeztervező: Gadus Erika m.v.
Zenei munkatárs: Pálinkás Andrássy Zsuzsanna

Rendező: Verebes István m. v.
*
Bemutató: 2012. október 12. 19 óra

süti beállítások módosítása