Cecilia Bartoli a versailles-i Királyi Operaházban

Mintegy húsz művet mutatnak be a versailles-i kastélyban működő Királyi Operaházban az idei évadban, amely kedden indul Händel énekes-táncos balettjével, a Terpsichoréval.

Az évad műsorán szerepelnek még balettek, operák (például Purcell Arthur király című műve), színművek (Az úrhatnám polgár Dedis Podalydes rendezésében). Összesen mintegy húsz művet tűztek műsorra, ezeket ötven előadáson láthatják a nézők a palota északi szárnyában lévő, 2009-ben teljes restaurálás után megnyitott operaházban.
A néző számára az előadás ritka élményt nyújt, a mindössze hétszáz férőhely (a párizsi nagyopera egyharmada) kivételes közelséget tesz lehetővé a zenével, színházzal vagy tánccal.
"Versailles kivételes hely. Vannak történelmi kényszerítő erők is, de sok programot lehet itt megvalósítani, ahol korábban semmi sem volt" - emlékezett vissza Laurent Brunner, a versailles-i kastély előadásokért felelős igazgatója.

opera A kastély aranyozott rácskapuján éjjel átlépő néző kivételezett pillanatot élhet át: az olasz stílusú operaházba érkezve megcsodálhatja a ragyogó csillárokat, az aranyozott loggiákat és az égkék függönyt. A színpaddal szemben lévő királyi páholy XIV. Lajos elgondolása alapján készült és 1770-ben avatták fel, a trónörökös, a jövőbeli XVI. Lajos és Marie Antoinette házasságának napján.
A történelem "helyhez kötött" programot ihlet Laurent Brunner szerint. Uralkodó stílus a barokk, egyebek mellett a versailles-i Barokk Zenei Központtal való együttműködésnek köszönhetően. Az opera októberben Bizet Carmenjét is bemutatja Vivica Genaux-val és Florian Laconival a főszerepekben, és Wagnert is játszanak 2013-ban a német zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából.
Júniusban Cecilia Bartoli híres olasz mezzoszoprán ad koncertet a Misszió: veszélyes viszonyok című új program keretében. A koncertre a szerencsés nézőknek mindazonáltal 150 és 495 euró (42 ezer és 140 ezer forint) közötti összeget kell leszurkolniuk a jegy áráért.
Az előadásokat rendező Chateau de Versailles Spectacles nem részesül semmilyen támogatásban, pénzügyeit a nagy események, így a Grandes Eaux Musicales nevű zenei rendezvény és a nyári fesztivál segítségével tartja egyensúlyban.
Laurent Brunner a carrousel néven ismert lovasbemutató létrehozásáról is álmodik, amely annak idején nagyon népszerű volt Versailles-ban, még az opera feltalálása előtt. 
Akkoriban a királyi istállóban négyezer ló volt, nem számítva a királyné és a király fivérének istállóit - emlékeztetett.

süti beállítások módosítása