Világjobbítók - Tasnádi dráma a szatmári színpadon

Világjobbítók címmel kortárs magyar drámát mutat be október 12-én este 7-től a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A modern Don Quijote történet Tasnádi István tollából származik. A bemutató különlegessége, hogy a társulat örökös tagja, az otthon évek óta először színpadra lépő Czintos József is szerepet vállalt az előadásban.

Tasnádi István egy másik darabját, a Malacbefőttet játszották már Szatmárnémetiben. Az akkori előadáshoz hasonlóan, a Világjobbítókat is az író bátyja, Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője viszi színre.

Tasnádi Csaba rendező a darabról:

„A Világjobbítók tíz éve született Mucsi Zoltán és Scherer Péter számára, ősbemutatója Kaposvárott volt 2005-ben, Kovács Zsolt és Némedi Árpád fesztiváldíjas főszereplésével. Eleven, vérbő, nyelvileg bravúros, dialógusaiban feszes dráma, amely csupán alapszerkezetében emlékeztet a Don Quijote sztorijára, ám mindenestől kortársi fogantatású komédia. A szerző könnyedén emeli át drámába a búsképű lovag s fegyverhordozója figuráját, de áthelyezi őket magyar környezetbe, a kilencvenes évek végének rendszert váltott, balkanizálódott miliőjébe, szövegeiket telíti az ezredvég lepusztult hadováival, a cselekményt átszövi virtuális és valóságos erőszakkal, a játék vizuális terére pedig rávetíti az interaktív média fantasztikus és öldöklő képeit.
A Világjobbítók megejtő humorral és iróniával mutatja be az elképesztően lepusztult, balkanizálódott viszonyokat, a barbarizálódott külvilág hiszterizált mindennapjait. A gyilkos és frivol játékok mégis valamiféle derűt sugároznak: a viszonyokon felülemelkedni képes ember szikár – ámbár némiképp anakronisztikus – optimizmusát.
Előadásunk arról beszél, hogy a kulturális hagyományait elveszítő ember óhatatlanul lecsúszik és erkölcsileg talajtalanná válik. Az élő tradícióhoz való makacs ragaszkodás pedig, még ha néha megmosolyogtatóan naivnak tűnik is, a szellemi túlélés egyetlen lehetséges útja és forrása. A négyszáz éves mítosz kortárs újragondolása ezt a folyamatosságot tükrözi”.

Vilagjobbitok_-_plakat

Az évadnyitó előadás szereplői: Czintos József, István István, Egger Géza, Rappert-Vencz Stella, Varga Sándor, Bándi Johanna, Laczkó Tekla, Péter Attila Zsolt, Gaál Gyula, Marosszéki Tamás és Poszet Nándor. A rendező munkatársa Bessenyei István, látványtervezője Endresz Ágnes, zenei effektjeit Borlai Gergő készítette, videografikája pedig Cristian Gătina munkáját dicséri. Az előadásban szereplő kisfilmek operatőre Süveg Károly, rendezőasszisztense Vékony Biborka, hangtechnikus Geszti István, fénytechnikus Dorogi András. Technikai munkatársak: Tamás Ágnes és Végh Balázs. Alpinista szakértőként Fülöp Szabolcs segítette a stábot, az előadás ügyelője és súgója Dobos Kata.
Az előadást román felirattal játssza a társulat.

süti beállítások módosítása