Iphigeneia története - Szinetár Miklós Veszprémben rendezett

Október 13-án mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház az Iphigeneia Auliszban című görög drámát a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A darabot Szinetár Miklós állítja színpadra. Az előadásról az alkotók meséltek.

kitty

Kéri Kitty és Trokán Anna (fotók: Melczer Tamás)

Szinetár Miklós rendező így mesélt a darabról:

A darabnak nagyon sok eleme van, ami az évszázadok alatt különböző remekművekből visszaköszön, hiszen az ember az elmúlt 2500 évben nem sokat változott, mondta Szinetár Miklós. A kiszolgáltatottság, a magánélet és közélet összefonódása, a mindenkori vezetők helyzete, akik meg akarnak felelni maguknak és a népüknek is, ugyanúgyvonatkozik egy színházra, mint egy államra. Az embereknek áldozatokat kell hozniuk a közösségért, de sokszor ostoba áldozatokat, amiknek semmi értelmük. Szeretem a darabban, hogy nagyon éles szemmel nézi az embereket, senkit nem ideologizál, például képes egy olyan nemzeti hőst, mint Akhilleusz, teljes valójában megmutatni. Röntgenkép ez  az emberi lélekről- hangsúlyozta a kiváló rendező.

anna

Trokán Anna és Szalma Tamás

Kéri Kitty Klütaimnésztra szerepében lép színpadra:
- Ez egy örökérvényű történet, a háborúról szól, de nem csak külső, hanem elsősorban belső értelemben. Klütaimnésztra harcos nő, aki mindent eszközt latba vet, hogy érvényesíteni tudja lánya érdekeit, vagy azt, amit ő annak gondol. A darab azért jó, mert írója rendkívüli pszichológusként ábrázolja a lelki csatákat, vívódásokat. Ez a szerep meghatározó számomra, 18 éves koromban Klütaimnésztra monológjával felvételiztem a főiskolára. Már akkor nagyon megérintett a története és boldog vagyok, hogy most eljátszhatom. Az öröm mellett feszült is vagyok, hogy vajon tényleg sikerül megfelelnem Klütaimnésztrának.

zoli

Horváth Zoltán

Szalma Tamás Agamemnón szerepét formálja meg a drámában:

 - Pályafutásom alatt ez a harmadik alkalom, hogy görög drámában játszhatom. Komoly vállalkozás ez a színháznak és a színésznek egyaránt. A szerepem és talán a darab egyik legnagyobb kérdése, lehet-e, szabad-e a közösség céljaiért feláldozni bárkit is, akár közeli hozzátartozónkat. Ősi dilemma ez. Kétgyermekes apaként különösen érzékenyen érint a gondolat, hiszen ezt feszegeti a darab. Amúgy az élet minden területére érvényes ma is az előző példa. Ki dönti el, hol a végső határa az egyéni és közösségi érdekeknek, mit és miért áldozunk fel, adunk oda? Érdemes ezen elgondolkodni mindenkinek.

nok

Módri Györgyi, Gál Benjamin és Dominek Anna

Euripidész: Iphigeneia Auliszban
Eredetiből magyarra fordította: Devecseri Gábor
Mai színpadra módosította: Szinetár Miklós

*
Narrátor: Baranyi Péter
Agamemnón: Szalma Tamás
Öreg szolga: Nyirkó István
Meneláosz: Keresztes Gábor
Klütaimnésztra: Kéri Kitty
Iphigeneia: Trokán Anna
Akhilleusz: Horváth Zoltán
Hírnök: Máté P. Gábor
Khalkiszi nők kara: Módri Györgyi, Dominek Anna
Oresztész, Agamemnón kisfia: Gál Benjamin

gezstus

Máté P. Gábor és Szalma Tamás

Díszlettervező: Perlaki Róbert
Jelmeztervező: Tordai Hajnal
Súgó: Tóth Zsanett
Rendezőasszisztens: Pápes Mónika
Rendező: Szinetár Miklós

*

Bemutató: 2012. október 13. Veszprémi Petőfi Színház

Forrás és fotók: petofiszinhaz.hu

süti beállítások módosítása