Kurázsi mama - Zsótér újra a Radnótiban

Október 12-én mutatta be a Radnóti Színház Bertolt Brecht: Kurázsi mama és gyerekei című drámáját Zsótér Sándor rendezésében. Cikkünkben a rendező mesél és videót is láthatnak a darabról, melyben megszólal Kováts Adél és Rába Roland is.

Bertolt Brecht a darabról:

„A Kurázsi mama és gyerekei ma már nem az a darab, amely későn jött, nevezetesen egy háború után. Ijesztő módon új háború fenyeget. Senki nem beszél róla, mindenki tudja. A nagy tömegek ellene vannak a háborúnak. De annyi a nehézség. Nem lehet, hogy egy háború segítene rajta? Nem kerestünk egész jól a legutóbbiban, legalábbis röviddel a vége előttig? Nincsenek-e mégis szerencsés háborúk? Szeretném tudni, hogy a Kurázsi mama és gyerekei hány nézője érti meg a darab figyelmeztetését.”

kurazsi_szorolap_web-1

Zsótér Sándor és a Kurázsi:

Zsótér Sándor a darabválasztásról szólva arról beszélt, hogy szereti Brechtet, a humorát, a ritmusát. "Nem volt olyan ambícióm, hogy most valakinek az arcába vágok valamit erről a világról, hanem foglalkozni szeretek ezzel a darabbal" - mondta a műről, amelyet harmadszorra állít színpadra. "Jó nekifutni újra. Azt gondolva, hogy ezt most megpróbálom pontosabban elmondani. Szikárabban, jobb humorral, vagy jobb ritmussal" - fogalmazott.
Szólt arról, hogy véleménye szerint a közönség rosszul viseli a Brecht-előadásokat, kivéve bizonyos édeskés típusúakat - ez azonban nem ilyen, a Kurázsi mama és gyerekei "vastag fekete humorral aláhúzott" darab.
Mint fogalmazott, jó lenne olyan előadást csinálni, amikor a főhősnőt nem sajnálják egyáltalán, hanem krumplival fejbe vágják, vagy azt mondják, "ébredj föl!". A szerző ideológiája szerint is így kellene történnie, de miután Brecht tehetséges író, mégis valami részvétet érez a néző a nő iránt, amikor ott marad, teljesen egyedül, a gyerekei nélkül - tette hozzá.
Arról szólva, hogy a korábbi előadásokhoz képest mennyiben változott a koncepciója, elmondta: a színművészeti egyetemen, szabadtéren és a kecskeméti, barokk színházban bemutatott Kurázsi-rendezései után a Nagymező utcában teljesen másként kellett színre vinni a darabot. Szavai szerint változatos, üde előadást akart létrehozni, hogy ne arról legyen szó, hogy "a pénztelenség évadjaiban, a kopár színpadon nyomják a szöveget".
A díszlet két elemből, azok egymásra kopírozásából áll össze. Jacques Callot a harmincéves háborúról készített, annak borzalmait ábrázoló metszetsorozata látható háttérként. Az előtérben pedig a 70-80-as évek szobaképe és egy dohányzóhelyiség látható. Az előadás vége felé pedig megjelenik egy harmadik réteg is - árulta el a rendező.

Szólt arról is, hogy most senki nem tud semmit a 30 éves háborúról, de arról sem, ami a szomszéd országban történik, az ilyen események különösebben senkit nem izgatnak fel, egészen addig, ameddig nem érint minket vagy a családunkat. "Most kicsit unalmas békében élnek az emberek, így is rengeteg bajunk van. Titokban mindenki retteg - fiatalokat hallok beszélni arról, hogy el tudják képzelni: Európa belefut valami nem jó dologba" - mondta. 
Zsótér Sándor kiemelte: a Kurázsi mama nagyon humoros darab, nem pacifista, a szerző célja inkább az, hogy "pofánverje" az embereket egy picit. "Nagyon ragaszkodom a szöveghez, nagyon szeretem, érvényesnek tartom, de tisztában vagyok vele, hogy a kép kora van. Az olvasópróbán azzal kezdtem, hogy ha mindazt megcsinálnánk a színpadon, amiről a darabban csak beszélnek - megerőszakolás, rablás, gyilkolás, kifosztás - akkor sokkal nagyobb sikert érnénk el, mert a képek hatnának" - mondta a rendező.
"A Kurázsi mama és gyerekei ma már nem az a darab, amely későn jött, nevezetesen egy háború után. Ijesztő módon új háború fenyeget. Senki nem beszél róla, mindenki tudja. A nagy tömegek ellene vannak a háborúnak. De annyi a nehézség. Nem lehet, hogy egy háború segítene rajta? Nem kerestünk egész jól a legutóbbiban, legalábbis röviddel a vége előttig? Nincsenek-e mégis szerencsés háborúk? Szeretném tudni, hogy a Kurázsi mama és gyerekei hány nézője érti meg a darab figyelmeztetését" - idézik az előadás ismertetőjében Bertolt Brechtet.
A Kurázsi mamát alakító Kováts Adél mellett Petrik Andrea, Formán Bálint, Rétfalvi Tamás, Szűcs Péter Pál, Rába Roland, Martin Márta és Nagy Norbert játszik az előadásban. A díszlettervező Ambrus Mária, a jelmeztervező Benedek Mari, a darabot Paul Dessau eredeti zenéjével, Ungár Júlia fordításában játsszák.

Próbafotók:

prba5Rétfalvi Tamás, Zsótér Sándor

prba6

Nagy Norbert eh., Szűcs Péter Pál, Zsótér Sándor, Petrik Andrea

prba7a

Formán Bálint, Zsótér Sándor

prba9

 

proba10

Formán Bálint, Szűcs Péter Pál, Petrik Andrea

proba11

Fotók: Dani Viki, Pap Zsuzsanna (radnotiszinhaz.hu)

 

Forrás: Színház.hu, MTI, Színház.tv

süti beállítások módosítása