Véget ér az Armel-operafesztivál

Ma délelőtt 11 órától minikoncertet adnak a döntősök a Korzó Zeneházban, a díjátadó gálaest este fél 9-kor kezdődik a Szegedi Nemzeti Színházban.

Klasszikus repertoárjukból és a versenyprodukciókból is énekelnek az Armel-operafesztivál döntősei a ma délelőtt 11 órakor kezdődő ingyenes minikoncertjükön a Korzó Zeneházban. A tíznapos rendezvénysorozatot záró díjátadó gála - amelyet a Duna Televízió és interneten az Arte Live Web is élőben közvetít - Böhm György rendezésében 20.30-kor kezdődik a Szegedi Nemzeti Színházban. A koncerten a hét döntőbe jutott versenyző népszerű áriákat énekel - a közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekart Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója és az együttes művészeti vezetője dirigálja.
Jól ismert, neves szakemberekből álló zsűri dönt a legjobb nő és férfi opera-előadónak járó két fődíjról. A két győztes egy-egy saját árialemez elkészítését kapja jutalmul.

A grémium elnöke, Bernard Faivre D'Arcier, a Biennales de Lyon et Arsenal de Metz elnöke a múlt héten tanulságos előadást tartott a Reök-palotában Kulturális menedzsment Európában címmel. A neves kulturális menedzser volt a 2001-es nagy sikerű franciaországi magyar évad francia miniszteri biztosa, együtt dolgozott akkoriban Párizsban Csernus Sándorral, aki most az SZTE BTK dékánjaként régi barátként köszöntötte, és a magyar kultúra kiváló ismerőjeként mutatta be.

armelFotó: hirado.hu

 

Bernard Faivre D'Arcier azt hangsúlyozta: nem létezik tökéletes, minden országban egyformán alkalmazható kultúrpolitika, inkább az a fontos, hogy minden nemzet megtalálja a megfelelő egyensúlyt, ami megfelel történelmi hagyományainak, kulturális örökségének, aktuális adottságainak és az új generációk igényeinek. Franciaország éves költségvetésének körülbelül 1 százalékát fordítja a kultúrára - ezt az összeget gazdasági válság idején sem szabad csökkenteni, mert a kultúra önálló, hazájában 550 ezer embert foglalkoztató gazdasági ágazattá vált, amely más területekre, különösen a turizmusra jelentős hatást gyakorol. Ha csökkentik a kultúrára fordítható forrásokat, elveszik a fiatalok hitét a társadalomban, és tönkreteszik az ország kulturális kisugárzását.
Az operafesztivál öt versenyprodukcióját idén is élőben közvetítette az interneten a 160 millió európai uniós polgárhoz eljutó francia-német Arte Televízió - az előadások még fél éven át elérhetők a honlapján (liveweb.arte. tv). A zsűri mellett a nézők is szavazhatnak: a fesztivál legjobb produkciónak járó közönségdíjára az interneten lehet voksolni az Arte Live Web német és francia nyelvű portálján. Egy IP-címről egy német és egy francia nyelvű szavazat adható le a mai gálaest közepéig, így a nézők akár meg is oszthatják a különböző produkciók között a voksukat, vagy egy előadást kétszeres szavazattal is segíthetnek a díj elnyeréséhez.

süti beállítások módosítása