Képeslap Moszkvából - A bábosztály külföldön 2. rész

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves bábszínész osztálya A tavasz ébredését mutatja be a moszkvai Művész Színház nemzetközi fesztiválján, amelynek szakmai programjain például Bodó Viktor munkamódszerét is megismerheti a közönség. Most újabb útinaplót olvashatnak, fotókkal, videóval.

Spiegl Anna szavaival:

Moszkva! Moszkva! Én a többiekkel ellentétben teljesen és fenntartás nélkül el vagyok tőle ájulva. Valószínűleg azért is, mert egész gyerekkoromban azt hallgattam, hogy „Moszkva! Moszkva!”, mivel édesanyám itt járt egyetemre, így a fiatalságáról szóló sztorik egyúttal Moszkváról is szólnak. Nálunk, otthon Kecskeméten, a pincelejáró ajtaján a mai napig a Vaszilij Blazsennij Székesegyház képe díszeleg egy cirillbetűs naptárból, és ha anya valami különlegeset akar főzni, akkor az borscs, ha valami különleges gyümölcsöt szeretne, az gránátalma, mert Moszkvában annyit evett belőle, hiszen olyan olcsó volt. A cirill betűket is körülbelül ismerem, mert anya minden nyáron elkezdte velem a „Sag za sagom” című orosz nyelvkönyvet. Minden alkalommal valahol a privét és a minyá závut Anna között akadtunk el, általában addigra nyomta el a kamaszkori ellenállás a tudásvágyat…

Szóval olyan mintha egy gyerekkori tündérmese színhelyére pottyantam volna. Matrjoskák, aluljárók, bundás nénik, hatalmas terek, szamovárok…csupa régi ismerős. Engem nem érintenek rosszul a dugók, a keléses arcú emberek, a bunkó boltosok, hisz Budapesten is rengeteggel találkozni! Csak otthon kétmillió ember öt százaléka különc, itt meg tizenkétmillió emberé, így jobban kitűnnek a fura alakok. Ami újdonság és már az első nap után megállapítható, az az, hogy a moszkvai színműsök -ha lehet ezt mondani- szépek és nagyon jól zenélnek, de szeretek irigykedni...Moszkvában minden térből nyílik egy nagyobb tér és abból egy még nagyobb. Sok van, ami vicces cirill betűkkel írva, de a legviccesebb az Intimissimi. Tanulságok is születte már: utazásra új cipőt vinni balgaság, hiába a több méter leukoplaszt, a sör nem alkohol, de Oroszországban adnak este tíz után is, a halas pirog, túrós pirog, olyan finom, hogy mindjárt sírok.

Részlet A tavasz ébredése című előadásból, amellyel fellép a Művész Színházban az ötödéves bábosztály 

Ivanics Tamás szavaival:

Dobri vecser! Adri épp citromba harapott, mert állítólag azzal (is) jó a vodka. Számomra almalével és önállóan is megállja a helyét. Történik ez most mind a Cosmos Hotel 15. emeletén az 1504-es szobában. Valami „Szergej” bejött és oroszul kezdett el magyarázni. Czupi Dani elküldte magyarul. Ez a nagyon konkrét jelen.

Tények, amik megérintettek:

A cigi felháborítóan olcsó! Vettem egy 26 rubeleset, ami 182 Ft.

Nagyon szerettem volna meglátogatni Lenin elvtársat, de épp nem fogad látogatókat.

Sztanyiszlavszkijék se voltak otthon, de legalább bejárhattuk a házukat.

Tér után tér van itt, soha nincs vége. ”Nézzük meg, mi van ezután a tér után. Nahát! Egy tééér!” Mindegyik nagy és a hangszórókból vicces orosz zene szól.

A táskámat becsípte a metró és elszakította. Azóta a zsebeimbe pakolok és állandóan fogdosom magam, hogy megvan-e mindenem.

Ha végigmegyek a Vörös téren, olyan mintha egy képeslapon sétálnék. Ez mindig tetszik.

Az oroszok nem mosolyognak.

Nem sokan tudnak angolul.

A moszkvai Broadway műsorán megtalálható A kis hableány.

Mórocz Adrienn szavaival:

Odacsukott a metró és egy hösies orosz fèrfi kimentett. Ugyanekkor a másik ajtónál a Sanyit feleztèk le. Ugyanis itt nem várják meg, hogy mindenki beszálljon. Lehet, hogy ezt minden orosz tudja, így ők nem lepődnek meg, ha a metrón időről időre feltűnnek véres fejű alakok. Pedig ez rendszeres.

Nem csak ijesztő alakokat fedeztünk fel eddig, hanem például egy híres divattervezőt is - akinek a Marcella tudja a nevét - és egy maláj nőt, akit az első napon még csak arról ismertük, hogy torkaszakadtából ordít a szállodában. A hotelről pedig csak annyit, hogy itt még lehet cigarettázni, így olyan szag van, mintha egy hónapig lakta volna egy láncdohányos.

Kiszabadulva a szobánkból, megismerkedtünk a Margarita kávézóval, láttuk a "ne állj szóba idegenekkel" táblát, majd tanúi voltunk egy olasz előadásnak, amiből egy kukkot sem értettünk és egy amerikai produkciónak, ami bábos elemeket használt. Ez a darab megosztotta az osztályt, de érdekes módon kicsit összehozott engem és Vikit, akivel nem szoktunk egyetérteni. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy az már valami, ha egy osztály képes úgy dalolni, mint egy Godspell kórus.

Különös volt szembesülni azzal is, hogy az amerikaiak nagyon lazák, -lehet, hogy furcsán hangzik- de már abból is sugárzik valami szabadság érzet, ahogy a reggelinél léteznek. Ez rólunk nem mondható el, de talán minket épp ezért tarthatnak különösnek...

Hiányoznak a beszélgetések, még nem került sor igazi találkozásokra...

Persze a legjobban a kedvesem hiányzik.

Képeslap Moszkvából:

IMG_2390

1. Ikon - Rigó Anna rendezőasszisztens

IMG_2402

2. Hoffer Károly és egy orosz katonanő

IMG_1936

3. Meczner János, Csizmadia Tibor osztályfőnökök és Bozó Andrea színésznő

IMG_1954

4. Kulőr lokál

IMG_2173

5. Kilátás a hotelből nappal

IMG_2188

6. Spiegl Anna és Hoffer Károly

IMG_2444

7. Ivanics Tamás

IMG_2506

8. Az osztály Sztanyiszlavszkij otthonában

IMG_2522

9. Egy bábos mindig megtalálja...

IMG_2494

10. Sztanyiszlavszkijnál

IMG_2553

11. A mester ládája

IMG_2560

12. A mester szobája

IMG_2596

13. Czupi Dániel

IMG_2588

14. Makra Viktória és Andrusko Marcella

IMG_2605

15. Eke Angéla és ... Sztanyiszlavszkij virágai????

IMG_2643

16. Az osztály, az osztályfőnökök és Ő

IMG_2601

17. Mórocz Adrienn és Fehér Dániel

sztanyi

18. Sztanyiszlavszkij szobája

IMG_2669

19. Bozó Andrea és a mester képe

skacok

20. Kötelező - Spiegl Anna, Márkus Sándor és Hoffer Károly

IMG_2393

21. Rigó Anna, Hoffer Károly, Szolár Tibor és Makra Viktória

IMG_2675

22. A kevés MC'Donalds-ok egyike

malac

23. Egész malacot is lehet kapni

IMG_2305

24. Díszletépítés

IMG_2901

25. A hotel takarítónője a szobákban találta a babákat, és mindegyiket felültette

IMG_2894

26. A hotelben


süti beállítások módosítása