Markó Iván: 'Ha bántanak, nagyon erős leszek'

Nyílt levélben kifogásolta negyven táncművész, hogy a Magyar Fesztivál Balett 130 millió forint rendkívüli támogatást kapott a kormánytól, pályázaton kívül. Az együttes vezetőjét, Markó Ivánt kérdezte kollégái bírálatairól és Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatáról a Heti Válasz.

Markó a lapnak kifejtette, szerinte azért dolgoznak vele táncosai, mert amikor megismerik az őrületét, akkor beleszeretnek. “Mindent, amit tudok és amit megtapasztaltam 45 év szolgálata alatt, azt odaadom nekik. November 12-én lesz a Nemzeti Táncszínházban az Angyalok üzenete, a Menyegző és a Bolero című előadásunk, azt próbáljuk” – számolt be a táncos-koreográfus.

marko

“A Magyar Fesztivál Balett 16 éves története egy vesszőfutás, mert soha nem voltam biztonságban. Sokszor nem mertem aláírni külföldi szerződést, mert nem tudtam, lesz-e együttes, és ha aláírom úgy, hogy nem tudom teljesíteni, akkor földönfutóvá válok. A társulatnak nincs díszítője, világosítója, zenei technikusa, öltöztetője, nincs állandó játszóhelyisége, próbaterme is csak azért van, mert havi 500 ezer forintért bérelek. De mindig igyekszem figyelni a jelekre. 1995-ben fölhívtak, hogy lépjünk föl egy gálaesten az Operában. Akkoriban külföldön dogoztam, és nagyon hezitáltam, de végül azt mondtam magamnak: nem az a kérdés, hogy félsz-e vagy sem - menned kell. Előadtuk a Bolerót Ladányi Andreával a főszerepben, összement a függöny - és felrobbant az Opera. Sokfelé jártam a világban, de ilyet még nem láttam. Szimpátiatüntetésbe csapott át a tetszésnyilvánítás, s én azt kérdeztem: Uram, mit kívánsz tőlem?” – idézte fel Markó, aki élményeiről könyvet ír, A magány mosolya címmel.

A 130 milliós rendkívüli támogatás ellen való tiltakozás kapcsán elmondta: “Ha bántanak, nagyon erős leszek. Ha szeretnek, akkor kijön a könny a szememből. Fordítva működöm” – nyilatkozta Markó Iván, aki úgy gondolja, évek óta kíséri pályáját az irigység és a hazugság, de a szeretetet is folyamatosan érzi. Ennek kapcsán elmesélte, hogy nyáron, amikor nulla forint volt az együttese számláján, egy táncosa felajánlotta vagyonát a folytatáshoz.

“Vannak emberek, akik esküsznek rám. Maximálisan mellettem állnak, mert ismernek, és tudják, ki vagyok” – tette hozzá a koreográfus, aki arról is beszélt, hogy Orbán Viktor is közéjük tartozik. “A tiltakozó levél célkeresztjében nem én vagyok, nem is a miniszterelnök úr, akinek írták, hanem ami sokkal durvább, súlyosabb és elgondolkodtatóbb: a Jóisten. Mégpedig azért, mert a Jóisten nem demokrata. Nem egyformán ad se testileg, se lelkileg, se érzelmileg, se gondolatilag, se családilag. Hitem szerint minden rajta múlik. Természetesen annak, hogy a Jóisten jeleit észrevegyük és teljesítsük, ára van. Azért meg kell dolgozni, meg kell szenvedni, és nagyon kell tudni szeretni. Ahányszor egy ember szívében feltámad a szeretet, Jézus annyiszor támad föl. Ez tehát egy folyamat, nem egyszeri történés. Visszatérve a miniszterelnökre: több mint húsz éve egy fiatalember kiállt a Hősök terére Nagy Imre temetésén, s 1848 és 1956 letéteményeseként a szabadságról beszélt. Én nem felejtek” – közölte Markó Iván.

A teljes interjút a Heti Válaszban olvashatják.

Forrás: Heti Válasz, Színház.hu

süti beállítások módosítása