Merlin - kész a HOPPart és az Örkény közös előadása

Október 19-én kerül bemutatásra az Örkény István Színház és a HOPPart Társulat közös előadása, 'Merlin, avagy Isten, Haza, Család' címmel.

Kérdések a darab elé:

Az eszmék is megöregednek, Merlin? Elöregszenek és aztán meghalnak, akár az ember? És a birodalmunk, Merlin? Ezer évig tart-e, vagy velünk pusztul?

A vállamon itt ül az apám, az apámon a nagyapám, a nagyapámon meg a nagyapám apja. Egy tornyot hordok a vállamon. Hogyan birkózzam meg apám tetteivel?

Ki itt áll és töpreng: én vagyok-e, Merlin? És a történet, mi velem kezdődik, az én történetem? S ha általad történik, hogy én történelmet csinálok: akkor a tiedet ki csinálja, mondd, vajon? Az ördög az? Vagy Isten?

A produkcióról:

A produkció Tankred Dorst Merlin, avagy a puszta ország című drámája, Kertész Imre fordítása alapján készült. A német író művében eredeti módon dolgozta fel az Artúr-mondakört és a kerekasztal lovagjainak történetét, mulatságos, de mégis elgondolkodtató "történelmi show"-t írva Európa múltjáról, jelenéről és jövőjéről.
Mint Polgár Csaba, a mű rendezője korábban az MTI-nek elmondta, a darabban a szerző sajátos humorával, az idősíkok keverésével új legenda születik, amely saját világot teremt. Ritkán játszott műről van szó, amelynek saját olvasatát készítették el - tette hozzá.
Polgár Csaba a színház honlapján található háttéranyagban felidézi, hogy nagyon érdekelte a történet fő vonala, az utópiák kialakulása és bukása. Hogy egy ígéretesnek induló eszme hogyan rohad szét. "Szerintem erről nekünk, színháziaknak is sok mondanivalónk van, és az országban élő embereknek is rengeteg ilyen tapasztalatuk van. Vegyük az elmúlt húsz évünket: mindenki nagy várakozásokkal ugrott neki a demokráciának, és nézzük meg, mi lett belőle" - mondja. Ehhez kapcsolódik az előadás másik fontos problémája, a generációk közötti konfliktus is: hogy a hatalmon lévők képtelenek észrevenni, hogy eljárt felettük az idő, és nem hagyják lélegzethez jutni a fiatalokat - véli a rendező.

MERLIN_A5_SZOROLAPcrop Az új címről szólva elmondta: fontos volt, hogy ismerősen csengjen, és "ne egy kelta legenda jusson eszünkbe, ahol majd egy varázsló kardokat döfköd valami kőbe. Hanem már itt derengjen valami, hogy ez rólunk szól, velünk történik. Az Isten, Haza, Család olyan fogalmak, amelyeket sokszor hallottunk, amelyeket elkoptattak az elmúlt években" - hangsúlyozza a rendező.

A HOPPart a Klubrádióban járt:

Mi a Hoppart? Milyen jövőt jósol ennek a nagyon érdekes társulatnak? Ez egyetemistákból állt össze. 2007-ben alakult. A legelső zenész, színész osztályból jött lére. A vendég Szilágyi Kata és Szabó György a Trafó volt igazgatója. A beszélgetést itt meghallgathatja.

Mácsai Pál így nyilatkozott a Magyar Narancsnak a koprodukció kapcsán:

"Nem ironikus ez, annál sokkal keményebb a helyzet. Felháborít és elkeserít a függetlenekkel való bánásmód, a lenézés, a megfojtás, hiszen nagyon sokat kap tőlük a magyar színház, a nézők is, a szakma is, méghozzá régóta. A fontos inspirációk jelentős része tőlük jön - egy másik része persze az establishmentből -, és ha végignézzük csak a huszadik század művészetének a történetét, látjuk, hogy előre bizony nem tudhatni, miből lesz a kánon; gondoljunk a francia impresszionizmusra, amely az akadémiai irányzatok alól és mögül tört fel, és ma értük járunk múzeumba. És a független színház kis pénz. Aki nem adja oda, az vagy nem érti ezt, vagy fél a függetlenek kontrollálhatatlanságától". A teljes interjút itt olvashatja.

Hangulatfotók az előadáshoz:

MILAN2

Vajda Milán - Fotók: Nagy Gergő

A teljes kollekció 12 képből áll, melyek megvásárolhatók az előadás ideje alatt.

SANYI_KISSDIA

Kiss Diána Magdolna és Terhes Sándor

SZANDTNERANNA

Szandtner Anna mint Merlin

merlin

Friedenthal Zoltán

merlin2

Bíró Kriszta

merlin4

Barabás Richárd, Máthé Zsolt, Bánki Gergely

merlin5

A kard

merlin6

Gyabronka József, Herczeg Tamás, Baksa Imre

Merlin, avagy Isten, Haza, Család

Tankred Dorst: Merlin, avagy a puszta ország című drámája alapján

Fordította: Kertész Imre

Játsszák:

Baksa Imre   Bánki Gergely

Barabás Richárd   Bíró Kriszta

Friedenthal Zoltán   Gyabronka József

Herczeg Tamás   Kiss Diána Magdolna

Máthé Zsolt   Roszik Hella

Szandtner Anna   Szilágyi Katalin

Takács Nóra Diána   Terhes Sándor   Vajda Milán

Látvány: Izsák Lili

Zenei vezető: Matkó Tamás

A rendező munkatársa: Tóth Péter

Ügyelő: Berta Tamás

Szövegkönyv: Gáspár Ildikó, Bánki Gergely

  Rendező: Polgár Csaba

Bemutató: 2012. október 19.

Az Örkény István Színház és a HOPPart Társulat közös előadása

süti beállítások módosítása