Tömeg a premieren - Walesáék élete a színpadon

Egy különleges előadás különleges premierjén nézői rekord született Lengyelországban – számolt be a lengyelnet.hu.

Gdanskban mutatták be azt a monodrámát, amelyet majd az egész országba elvisznek, s amely az egykori államfő, Lech Walesa felesége, Danuta könyve alapján készült. A címszerepet a nálunk is a neves lengyel művésznő, Krystyna Janda alakította. A színház zsúfolásig megtelt, a színésznő miatt, az érzelmi nyomás hatására félbe kellett szakítania a darabot.

jandaKrystyna Janda Danuta szerepében

A Danuta W. című darab a híres házaspár gyermekei nevének és születési dátumának felsorolásával kezdődik. Janda kétszer is nekikezdett, s amikor megszakította a szöveget, „kiszólt” a színpadról: – Túl nagyok az érzelmek, még egyszer el kell kezdjem! A közönség hatalmas bravóval jutalmazta meg.

Ezután már minden rendben zajlott, de a kritikusok véleménye szerint Janda az előadás végéig rendkívül ideges és feszült volt. A nézőtéren az újságírók, közéleti szereplők, művészek és civilek mellett jelen volt a Walesa házaspár is, akiket érkezésükkor nagy ovációval fogadtak. A férj nem is hagyta szó nélkül Krystyna Janda hibáját. A premier után, amikor felmentek a színpadra, azt mondta neki: – Ne is törődjön vele, Asszonyom, én sem emlékszem ám valamennyi adatra! (Walesáéknak ugyanis nyolc gyermeke van – a szerk.)

walesaekDanuta és Lech Walesa

A színdarab Danuta néhány hónappal ezelőtt megjelent életrajzi könyvének, a nagy sikerű Álmok és titkoknak a színpadi adaptációja. Erről a Nobel-béke-díjas Walesa ezt nyilatkozta:

"Többé-kevésbé ilyen volt a mi életünk. De meggyőződésem, hogy sokaknak Önök közül úgyszintén. Csak azt sajnálom, hogy már kezdettől nem figyeltem oda jobban erre az anyagra, mert néhány részét kijavítottam volna. De nagyon remélem, hogy Önöknek tetszett. Sajnálom, hogy nincs nálam virág" – jelentette ki.

A folytatást itt olvashatja.

Forrás: lengyelnet.hu

süti beállítások módosítása