Chicago Szinetár Dórával és Ullmann Mónikával Miskolcon

A világ egyik legtöbbet játszott musicalje, a Chicago Szinetár Dórával, Ullmann Mónikával és Harsányi Attilával a főszerepben hamarosan Miskolcon is látható. A bemutató előadás október 19-én, pénteken lesz a Nagyszínházban. Az előadást Béres Attila állítja színpadra.

2

Ajánló:

Roxie Hart kis táncosnő egy kétes hírű lebujban. Férje autószerelő, reggeltől estig a műhelyben gürizik. Roxie már régóta a hírnévről álmodozik, a nagy kiugrásról, amikor is egy részeg éjszakán hirtelen felindulásból lelövi szeretőjét. Börtönbe kerül, és álma váratlanul valóra válik: a gyilkosságnak köszönhetően egyből az újságok címlapján találja magát.

Velma Kelly, a revüsztár, ugyanebben a női börtönben ül, kettős gyilkosság vádjával. Ő az elsőszámú híresség, az olvasók kedvence – mindaddig, amíg Roxie és a friss sztori le nem söpri nevét a pletykalapok címoldaláról. A két nő elkeseredett harcba kezd a sajtó és Billy Flynn, a dörzsölt sztárügyvéd kegyeiért. A tét ugyanis nem más, mint a felmentő ítélet és a nyomában járó országos hírnév.

A Chicago a világ musicalirodalmának egyik legtöbbet játszott darabja, melyből 2002-ben több Oscar-díjjal jutalmazott film is készült. A mű népszerűségét a jazz, a revü és az amerikai showbiznisz legjobb hagyományait ötvöző zenéjén kívül elévülhetetlen aktualitású témájának is köszönheti. A húszas évek Chicagójában játszódó történet kíméletlen pontossággal mutatja be a folyamatot, ahogyan az igazság helyét átveszi a manipulált közvélemény, a megérdemelt hírnév helyét pedig a mesterségesen felépített celeb-lét.

A Miskolci Nemzeti Színház zenekarának, énekkarának és tánctagozatának részvételével készülő előadás két női főszerepében Szinetár Dórát és Ullmann Mónikát láthatják, Billy Flynnt Harsányi Attila, Amos Hartot Görög László alakítja.

chicagoo

Béres Attila a boon.hu-nak nyilatkozott a darabról:

Onnan válik igazán érdekessé a történet, ahol befejeződik. Nem igazán hiszek a műfaji különbségekben, mármint hogy lenne zenés és nem zenés, hivatalos és alternatív színház. Abban hiszek, hogy a színházi alkotók különbözőképpen olvasnak és mesélnek történeteket.  (...) 

 Engem most az foglalkoztat, hogy az életem új szakasza kezdődött el Miskolcon. Korábban hat évig az Operettszínház főrendezője voltam. Onnan azért jöttem el, hogy alkotótársaimmal itt kezdjünk társulatépítésbe. Szeretném persze, hogy ez az előadás sok nézőt hozzon be a színházunkba, de arról is próbálok általa beszélni, hogy megérkeztünk, és éppen itt és most szeretnénk különböző történeteket elmesélni. Tegnap az Úri murit, ma a Chicagót. Erről a mi megérkezésünkről is szól majd az előadás.

(...)  Ez a történet kíméletlen pontossággal mutatja be azt a folyamatot, ahogyan az igazság helyét átveszi a manipulált közvélemény, a megérdemelt hírnév helyét a mesterségesen felépített celeb-lét. Tudom, hogy a Chicago olyan korból hozza a maga példáját, amihez képest a média mára sokkal messzebbre jutott, és médiafogyasztóként az ezzel kapcsolatos tapasztalatunk is mindennapos, mondhatni hétköznapi. De engem ebből is az a pont érdekel, ahol a Chicago története befejeződik, mert onnan válik igazán érdekessé a praktikus és morális kérdéseivel: mi történik azokkal, akiket a média a saját logikája és szabályai szerint használ, aztán ottfelejt.

A teljes interjút itt olvashatják.

1

CHICAGO

musical két felvonásban

Szövegkönyv: Fred Ebb & Bob Fosse      Zene: John Kander

 Versek: Fred Ebb     fordította: Hamvai Kornél és Varró Dániel

Maurine Dallas Watkins „Chicago” című színdarabja alapján

-

Roxie Hart   SZINETÁR DÓRA     Velma   ULLMANN MÓNIKA

Billy Flinn   HARSÁNYI ATTILA     Amos Hart   GÖRÖG LÁSZLÓ 

Mary Sunshine   EPERJESI ERIKA     Morton mama   SZIRBIK BERNADETT

Gajda   BOHOCZKI SÁRA e.h.     Mona   SZABÓ IRÉN e.h.

June   JAMBRIK BOGLÁRKA     Liz   KOSIK ANITA e.h.

Annie   SIMONFI ADRIENN     Konferanszié   KOKICS PÉTER

Fred Casely   MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS     Fogarty őrmester   HOMONAi ISTVÁN

Dögölj meg Kitty   KOCSIS ANDREA

Közreműködik: a Miskolci Nemzeti Színház tánctagozata, zenekara és énekkara

chicago

Vezényel: Cser Ádám, Philippe de Chalendar

Díszlettervező: Horesnyi Balázs

Jelmeztervező: Velich Rita

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara

Koreográfus: Kocsis tamás

Koreográfus asszisztens: Fűzi Attila

Ügyelő: Orehovszky Zsófia

Súgó: Reiter Krisztina

Rendezőasszisztens: Pöltz Júlia

Zenei vezető: Cser Ádám

Rendező: Béres Attila

Bemutató: 2012. október 19. 19 óra

Forrás: Színház.hu, boon.hu

süti beállítások módosítása