Orosz operaénekesek gálaműsora Budapesten

Neves, valamint fiatal orosz énekesek adnak délután és este olasz operarészletekből gálaműsort szombaton a Budapest Kongresszusi Központban. A több szimfonikus zenekar tagjaiból álló Monarchia Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli.

A délutáni koncert és az est neves szólistái között van a Moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj szopránja, Jelena Zelenszkaja. Az énekesnő pályája elején a Rimszkij-Korszakov Énekverseny győztese és a Glinka-verseny díjazottja volt. Repertoárján nemcsak orosz művek főszerepei találhatók, hanem belcanto darabok, például Donizetti Stuart Máriájának címszerepe is. Megszemélyesített olyan drámai hősnőket is, mint Lady Macbeth, ezzel debütált a Luzerni Városi Színházban. Nemzetközi pályafutása során énekelte a Bohémélet Mimijét Barcelonában, és Plácido Domingo oldalán Az álarcosbál Améliáját a New York-i Metropolitan Operában.
A gálakoncertek másik csillaga Marat Gali, aki több tenor főszerepet játszik a közeli napokban a Bolsojban, például Prokofjev művében, A három narancs szerelmesében a Herceget, valamint Almaviva grófot A sevillai borbélyban és a Borisz Godunov Bolondját.

bolsoj_operagala2012

A Budapest Kongresszusi Központban bemutatkozik továbbá Mihail Gubszkij (tenor), Olga Jonova (szoprán), Agunda Kulajeva (mezzo), Tatjana Pecsnikova (szoprán), Oleg Dolgov (tenor), Andrej Beletskij (basszus), Anton Vinogradov (bariton) és Oleg Didenko (basszus), ők többnyire a Jurij Tyemirkanov vezette moszkvai Új Opera művészei.
A budapesti hangversenyeken részletek hangzanak el a legnépszerűbb olasz operákból, A sevillai borbély, illetve Az olasz nő Algírban című Rossini-művekből. A Verdi-irodalmat a Traviata, a Rigoletto, a Don Carlos, a Nabucco, A szicíliai vecsernye és a Macbeth képviseli, Puccinitől a Tosca és a Turandot, valamint a Gianni Schicchi egy-egy részlete szólal meg.

MTI

süti beállítások módosítása