Jézus Krisztus Szupersztár századszor

100. előadásához érkezett a Madách Színházban a Jézus Krisztus Szupersztár című musical. A jubileumot az alkotók különleges előadással teszik emlékezetessé a nézők számára.

Andrew Lloyd Webber és Tim Rice Jézus utolsó hét napját feldolgozó világhírű rockoperáját 2010. szeptember 17.-én, Miklós Tibor fordításában, nagyzenekar közreműködésével, non-replica változatban mutatta be a Madách. 2012. október 26-án este ünneplik a Madách Színházban a Jézus Krisztus szupersztár című musical 100. előadását, amely után a közönséget több meglepetés is várja. Október 26-án a Madách Színházban mindhárom Jézus, Csengeri Attila, Feke Pál és Tóth Attila is színpadra lép. Ugyancsak mindhárom szereposztásban látható lesz Mária Magdolna: Gallusz Nikolett, Balogh Anna és Polyák Lilla előadását is élvezhetik a nézők. Heródes dalát is hárman éneklik majd: Szerednyey Béla, Nagy Sándor és Ádok Zoltán. Az este egy egyedülálló „Szupersztárral” zárul majd, amelyet a két Júdás: Serbán Attila és Varga Lajos előadásában láthat és hallhat a közönség.

      

Jézus Krisztus és a színház
A Jézus Krisztus Szupersztár ősbemutatóját 1971-ben tartották a New York-i Mark Hellinger Theater-ben. A rockopera óriási sikert aratott, 720 alkalommal tűzték műsorra. Londonban 1972 augusztusában mutatták be, a premiert követő 8 év alatt az előadást 3358 alkalommal láthatta a közönség. A Jézus Krisztus Szupersztár hangfelvétele háromszor is az amerikai toplista élére került.
A színpadi változat bemutatója előtt kiadott lemezen a Deep Purple frontembere – Ian Gillian (Jézus szerepében) is közreműködött. A rockopera első, Norman Jewison által jegyzett filmváltozata 1973-ban került a mozikba. A film 6 Golden Globe jelölést, valamint a Legjobb zene kategóriában egy Oscar-díj jelölést tudhat magáénak.

2000-ben megszületett a színpadi változat második film feldolgozása. A DVD-n megjelenő filmet 2001-ben a Performing Arts kategóriában nemzetközi Emmy- díjra jelölték.

Andrew Lloyd Webber és a Madách Színház

1983-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között mutatta be a Madách Színház az első Webber-musicalt – a Macskákat, amelyet mindössze két évvel korábban mutattak be Londonban. Webber „non-replica” előadás létrejöttét szorgalmazta, így a Madách Színházban önálló produkció született, és nem az eredeti londoni változat másolatát láthatta a közönség. A magyarországi bemutatón Andrew Lloyd Webber is jelen volt. Az előadás minden eddigi rekordot megdöntött, ebben az évadban lesz 30 éve, hogy teltházzal fut a Madách Színházban.

A Macskákat 1991-ben követte a József és a színes szélesvásznú álomkabát, amelyet a Madách Színház 2008-ban felújított. A musical a korábbi verzióhoz képest új részekkel gazdagodott, és túl van már a 100. előadáson.

A Webber-musicalek sorában a következő a Szerelem arcai volt, amelyet a Madách Kamara tűzött műsorára 1996-ban nagy sikerrel.

A rekordot rekordra halmozó Webber-művet, Az Operaház Fantomját az 1986-os világpremier után tizenhét évvel mutatta be a Madách Színház. A mai napig óriási sikerrel játszott musical hamarosan a 700. előadását éri el.

2005-ben egy kevésbé ismert Webber-musical következett. A Volt egyszer egy csapat az eredetihez képest átírt változatban került színre Budapesten. A munkálatokban maga Webber is aktívan részt vett, és a bemutatót is kitüntette jelenlétével.

Fotók az előadásról:

jksz1

1.

jksz2

2.

jksz4

3.

jksz5_vag

4.

jksz6

5.

jksz7

6

jksz8

7.

jksz9

9.

jksz11

10.

jksz12

11.

jksz13

12.

jksz15

13.

jksz17

14.

jksz18

15.

jksz20

16.

jksz19

17.

jksz21

18.

jksz22

19.

jksz23_vag

20.

jksz24

21.

jksz25

22.

jksz26

23.

Jézus Krisztus Szupersztár

Dalszöveg: TIM RICE
Zene: ANDREW LLOYD WEBBER
Fordította: Miklós Tibor

Szereplők

Jézus - Csengeri Attila, Feke Pál, Tóth Attila

Judás - Serbán Attila, Száraz Tamás, Varga Lajos

Mária Magdolna - Balogh Anna, Gallusz Nikolett, Polyák Lilla

Pilátus - Posta Victor, Sasvári Sándor, Venyige Sándor

Heródes - Ádok Zoltán, Nagy Sándor, Szerednyey Béla

Kajafás - Csórics Balázs, Kőrösi András, Szvétek László

Annás - Arany Tamás, Klinga Péter, Pankotay Péter

Péter - Barát Attila, Merán Bálint, Nagy Balázs

Simon - Németh Gábor, Sánta László, Szentirmai Zsolt

3 Démon - Ladinek Judit, Molnár Szilvia, Várady Viktória, Baranyai Annamária, Végvári Eszter, Wégner Judit

3 Pap/Apostolok - Bereczky G. Zoltán, Borbély Richárd, Ekanem Bálint, Miskovics Róbert, Mizsei Viktor, Sándor Dávid

Feleségek - Nyári Darinka, Ress Hajnalka

Díszlettervező: Rózsa István

Jelmeztervező: Rományi Nóra

Zenei vezető: Kocsák Tibor

Koreográfus: Tihanyi Ákos

Rendező: Szirtes Tamás

süti beállítások módosítása