Művészet Yasmin Rezától Kassán - Francia évadot tartanak

A kassai Thália Színház teljes idei évada a francia kultúra és a francia szerzők jegyében telik, 2013-ban ugyanis Kassa az Európa Kulturális Fővárosa címen Marseille-jel osztozik. Ennek jegyében csütörtökön mutatták be Yasmina Reza francia drámaíró Művészet című komédiáját.

muveszet

A darabról:

Az európai színpadokat több mint egy évtizede uraló, az igényes szórakozásra vágyó nézőket mindig meghódító, valódi világsiker a kassai Thália Színház színpadán. A háromszereplős kamaravígjáték rendkívül szellemesen és könnyedén vet fel komoly és bonyolult kérdéseket. Művészet az emberi kapcsolatok fenntartása, a barátságok ápolása, a másik (és saját magunk) elviselése? Természetesen az. Főleg, ha három férfi viszonyába szüremlik be. Serge a kortárs festészetért rajongó bőrgyógyász, Marc a modernizmust gyanakvással szemlélő repülőmérnök és Yvan, az éppen szakmát váltott, a textilipart papíriparra cserélő utazóügynök barátságának fanyarul mulatságos története a színdarab.

thalia_kassa

Czajlik József az MTI-nek nyilatkozott:

"A darab rendezője Lubomír Vajdicka, a Pozsonyi Színművészeti Egyetem rendezői tanszékének vezetője, legendás alakja a szlovák színháznak, aki nemrégiben vehette át a szlovák színikritikusok legjobb előadásért járó díját. Azzal, hogy nagy tehetségű alkotókkal dolgozunk együtt, szeretnénk jobban bekerülni a színházi köztudatba" - mondta Czajlik József, a Thália Színház igazgatója az MTI-nek.
A szlovák rendezőnek ez élete első magyar nyelvű munkája. Richtarcsík Mihály, a Thália tervezési titkára megjegyezte, nem ez az első alkalom, hogy szlovák rendezőkkel dolgoznak együtt a színházban. "Mi is szeretünk velük dolgozni, hiszen kiváló rendezők, ők pedig szívesen járnak hozzánk, mert számukra ez kihívás" - tette hozzá.
Az anyai ágon magyar származású Yasmina Reza francia drámaíró Művészet című vígjátékával intellektuális komédiát akart színre vinni a Thália vezetése. A háromszereplős kamarakomédia a modern művészetet, a különféle ízléseket állítja középpontba. 

A francia drámaírót ez a darabja tette nemzetközileg is elismertté 1994-ben, nagy sikerrel játszották szerte a világban. Magyarországon a Katona József Színház mutatta be Ascher Tamás rendezésében 1997-ben.

MTI

süti beállítások módosítása