Blaskó Balázs: "Derűsebbre hangszerelt évad elé nézünk"

Blaskó Balázzsal, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatójával készített interjút a kultura.hu. Lapszemle.

A kultura.hu cikkéből:

Blaskó Balázs a lapnak adott interjújában elsőként az egri színház helyzetét vázolta föl. "Fenntartóváltás miatt a 2012-es gazdasági év kezdetén Heves megye önkormányzatától Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatához kerültünk át. Ezzel a momentummal párhuzamosan zajlott, majd zárult le az egész megyét érintő adósságrendezési folyamat – mely a színházat is mélyen érintette - s ilyen körülmények között indult meg a 2012-es gazdasági év költségvetésének kialakítása a város részéről, melyben természetesen már a Gárdonyi Géza Színház költségvetési főösszegének is szerepelnie kellett. A kialakult helyzetben nagyon nehéz volt az új fenntartóval a közös érdekeket szolgáló költségvetést kialakítani, hiszen a városnak nem voltak tapasztalatai színházfenntartás szempontjából, a színháznak pedig ebben a furcsa, légüres térben nem igazán volt érdekérvényesítő képessége. Következményként egy olyan költségvetési főösszeg alakult ki februárban, amely nyilvánvalóan tarthatatlanná vált a második félév, az új szezon megkezdésekor" - hívta fel a figyelmet Blaskó Balázs.

Az önkormányzat által néhány hete nyújtott 38 millió forintnyi kiegészítő támogatásról az igazgató elmondta, a 2012-es gazdasági év sikeres befejezéséhez mindenképp szükség volt pluszforrásra. Blaskó szerint az önkormányzat által nyújtott összeg megoldja a jelen gazdasági évben hátralévő három darab bemutatásának és lejátszásának finanszírozását, valamint egy januári bemutató előkészítését, s kiegészítve az eddig befolyt bérlet- és jegybevételből, négyhavi épületfenntartást tesz lehetővé. "A viszonylag magasnak tűnő 38 millió forint nagyon takarékos felhasználást igényel, mivel csupán az épület fenntartása havonta 9,3 millió forint" - mutatott rá a direktor.

blaskobalazsFotó: kultura.hu

Blaskó hangsúlyozta, hogy az Előadó-művészeti törvény módosított változata előírja, hogy minden kiemelt kategóriájú színháznak október 31-ig meg kell egyeznie a fenntartójával a 2013. január 1-től 2015. december 31-ig tartó működtetési megállapodást illetően. Ennek tartalmi összetétele garantálhatja ugyanis a színház működését a megjelölt, hároméves időszakban. Az igazgató úgy látja, a megállapodás megszületése sok-sok egyeztetést megkívánó tárgyalás-sorozatnak lehet az eredménye - ez most még javában folyik.

A Gárdonyi Színház idei műsortervéről Blaskó Balázs úgy tájékoztatott, rendhagyó módon, operettel indult az évad: Zerkovitz-Szilágyi Csókos asszony című darabját október 5-én mutatták be Moravetz Levente rendezésében. Az Óz, a nagy varázsló című mesemusical próbái már folynak Pinczés István vezetésével, és túl vannak a Szerelem,ó! olvasópróbáján, amelyet maga a direktor rendez, s elindultak A muzsika hangja című musical előkészületei is. A darab bemutatóját január végére tervezik, ezt követően kerül sor Blaskó rendezésében Shaw Szent Johannájára. Topolánszky Tamás koreográfiájában egy táncprodukciót is bemutatnak, a Moulin Rouge-t. Az évadot egy gyermekelőadással, Szőke Andrea Égimese című darabjával folytatják, február környékén. A 2012/2013-as évad lezárásaként vagy egy nagy szereplőgárdás darabot, a Buborékokat, vagy egy kis létszámú szereplőt felvonultató Molnár Ferenc darabot mutatnak be.

"A tavalyihoz képest tehát összességében kicsit populárisabbra,légü. Ifjúsági közönségünk gyarapodását, felnőtt és nyugdíjas közönségünk létszámának emelkedését is várjuk" - tette hozzá Blaskó Balázs. 

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása