Bors néni Kecskemétre látogat

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli Bors néni, ünnepséget kell rendezni! A jeles eseményre minden kalandvágyó lurkó hivatalos, aki ellátogat a kecskeméti Katona József Színházba. Novák János rendezését október 24-én mutatják be.

Csombor Teréz azaz Bors néni az előadásról:
Ennek az előadásnak abban rejlik a titka, hogy tulajdonképpen nem egy darab, hanem egy csodálatos utazás, egy igazi játék, amelyben a nézőtéren ülő gyerekek ugyanolyan játszópartnerek, mint a színészkollégák. Bors néni egy fantasztikus asszony! A természetben nőtt fel, és csodálatos dolgokat tanult meg a fűtől, a pataktól, a bagolytól, a varjútól. Olyan, mint a szupernagyi: tud repülni, háztetőkön mászkálni, mindent el tud intézni. Szereti a természetet, a vidámságot és a gyerekeket, akik sokat tanulhatnak tőle. Nagyon örülök ennek a szerepnek.

Korábban A padlásban és A kétbalkezes varázsló című mesedarabban már játszottam hasonló karaktert, és úgy érzem, ismét megtalált a szerep, nagyon közel áll hozzám. Bár én nem tudok repülni, mint Bors néni, és a háztetőkre sem vágyom, én is olyan vidám természetű vagyok, mint ő. Ebben a feladatban az improvizáció jelenti a kihívást. Ugyanis van egy alaptörténet, és gyönyörű dalok, valamint Nemes Nagy Ágnes-versek is elhangzanak majd az előadásban, de a többit mi alakítjuk ki: Bors néni, a segítőtársai és a gyerekek részvételével. Együtt csinálunk mindent velük: megtisztogatjuk a Holdat és saját magunkat, összeszedjük a kiborult borsot, színes dobozokba csalogatjuk a futóbabból átváltozó gyerekeket, versenyezünk, aranyos kis táncokat és dalocskákat tanulunk. Akik nem jönnek fel a színpadra, azok sem maradnak ki semmiből: a nézőtéren maradt apróságokat is bevonjuk a játékba. Miközben jól szórakozunk, és sokat mókázunk, nagyon sok hasznos dolgot, ma már kevésbé használt kifejezéseket is megtanulhatnak a gyerekek.
Pont az adja a nehézségét ennek a feladatnak, hogy az improvizációt nem lehet csak körülbelül begyakorolni. Nagyon sok múlik azon, mire hogyan reagál a közönségünk. Minden pillanatban ébernek kell lennünk, egy percre sem lankadhat a figyelmünk, a jókedvünk. Száz fokon kell égni az elejétől a végéig, és nagyon ügyesen kell rávennünk a gyerekeket az együttjátszásra. Ez pedig csak akkor sikerül, ha egyenrangú partnerként kezeljük őket. Én azért szeretem különösen a mesedarabokat, mert a gyerekek azonnal megmutatják, hogy tetszik-e nekik, amit látnak: leköti-e őket a történet, vagy unatkoznak a nézőtéren. Ez nagyon inspiráló nekünk, színészeknek. Bár még sok munka van hátra a bemutatóig, már várom, hogy magamra öltsem ennek a szeretnivaló és különleges mesefigurának a jelmezét. (Forrás: Magyar Teátrum)

_WPG7291_jo

Fotó: Walter Péter

Nemes Nagy Ágnes – Novák János

BORS NÉNI

Zenés mesejáték

Bors néni ...................................................................................... Csombor Teréz

Lackó .............................................................................................. Hajdú Melinda

Titilla ............................................................................................... Szokolai Péter

Vizimolnár ............................................................................................... Pál Attila

Játékmester ................................................................................... Puskás Gyula

valamint

Fejes Szandra, Varga Zsanna, Sirkó Anna, Török Tünde, Kiss Eszter

Olasz Csaba, Czeglédi Ákos

Közreműködik a színház kiszenekara: Basa István, Mars József, Várkonyi Zsolt

Díszlet, jelmeztervező: Gyarmathy Ágnes

Koreográfus: Rotter Oszkár

Zenei vezető: Látó Richárd

     Zenei asszisztens: Kovács Mihály

Rendezőasszisztens: Jobbágy Kata, Kiss Eszter

  Ügyelő: Horváth Ferenc

Súgó: Patyi Szilvia

Rendező: Novák János

süti beállítások módosítása