Caragiale és Purcarete munkássága a román színházfesztiválon

Ion Luca Caragiale neves román drámaíró és Silviu Purcarete kortárs román rendező munkássága áll a román Országos Színházfesztivál idei programjának középpontjában, de a magyar alkotók művei sem hiányoznak.

Az október 26. és november 4. között Bukarestben zajló seregszemlét 22. alkalommal szervezi meg a Román Színházi Szövetség (UNITER), amelynek le kellett mondania több külföldi meghívott társulatról a fesztivált sújtó finanszírozási nehézségek miatt. A fesztivál minden évben azt a célt tűzi ki, hogy bemutassa a Romániában az elmúlt évben készült legjobb előadásokat - emlékeztetnek a szervezők az esemény előtt kiadott közleményükben.
A fesztivál az idén Ion Luca Caragiale 19. századi neves román drámaíró emléke előtt tiszteleg, akinek az idén ünneplik születésének 160. évfordulóját, és épp 100 esztendeje hunyt el.. Ezért Romániában Caragiale-évnek nyilvánították az idei esztendőt. A fesztivál során a drámaíró öt művét láthatja a közönség - közöttük a Zűrzavaros éjszakát, Az elveszett levelet és a Megtorlást -, amelyeket bukaresti, ploiesti és craiovai társulatok visznek színre.

Ion-luca-caragialeIon Luca Caragiale (Forrás: images.google.com)

A programban kiemelkedő helyet foglal el a Magyarországon is már többször vendégrendezőként dolgozó Silviu Purcarete, akinek az elmúlt években a legjelentősebbnek tartott előadásait hívták meg. Így a bukaresti közönség megtekintheti egyebek között Samuel Beckett Godot-ra várva című művét, amelyet a nemzetközi hírnevű nagyszebeni Radu Stanca Színház társulatával vitt színre, valamint William Shakespeare A vihar című darabját, amelyet a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színházban rendezett meg.
Szintén a Purcarete munkásságának bemutatására szánt programban szerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház Gianni Schicchi című előadása, amely Giacomo Puccini ismert operája alapján készült.

silviu_purcareteSilviu Purcarete (Forrás: images.google.com)

A fesztivál programjában a romániai magyar társulatok közül egyedül a kolozsváriak szerepelnek. Ők az említett Puccini-operán kívül Henrik Ibsen Hedda Gabler című művét mutatják be a bukaresti közönségnek Andrei Serban rendezésében, valamint August Strindberg Julie kisasszony című darabját, amelyet Felix Alexa rendező jegyzett.
A fesztivál magyar résztvevői között található Tompa Gábor kolozsvári rendező is, aki Moliere Mizantrópját vitte színre a iasi Vasile Alecsandri Nemzeti Színházban, valamint Bocsárdi László, aki a Temesvári Állami Német Színházban rendezte meg Albert Camus Félreértés című tragédiáját.
A fesztiválra meghívást kapott még Örkény István Tóték című műve, amelyet Victor Ioan Frunza rendezésében a bukaresti Nicolae Balcescu UNESCO-ért Kulturális Központ vitt színre.

MTI

süti beállítások módosítása