Levél egy meg nem született gyermekhez - Bemutató Egerben

Oriana Fallaci Levél egy meg nem született gyermekhez című darabja az idei évad első stúdiószínházi bemutatója az egri Gárdonyi Géza Színházban, melyet október 24-től láthat a közönség Venczel Valentin rendezésében.

Ajánló:

"Ki nem fél a kétségektől
ki kérdezni bátor
ki nem riad a szenvedéstől
ha belepusztul se
ki választásra kényszerül
adjon-e ne adjon életet
egy asszony
ajánlja ezt a könyvet
minden asszonyoknak." /Oriana Fallaci/

A műbe Nánási Ágnes szeretett bele, ő javasolta a dramatizálását és a színpadra állítását. Az előadás nemcsak azzal foglalkozik, hogy mit jelent egy nő életében egy meg nem született gyermek, hanem azzal is, hogyan hordozza egy életen át ennek fájdalmát és hiányát. A darab emellett szól még a meg nem valósult álmokról, szerelmekről és a szabadságról. Az előadást a márciusi nagysikerű előbemutató után tűzte műsorára a színház, Ivády Erika, Nánási Ágnes és Káli Gergely szereplésével.

E bemutatóval indul a megyeszékhelyi teátrum úgynevezett alternatív produkcióinak sora, amelyben kortárs darabokat tűz műsorára. Rendezőként mutatkozik be a továbbiakban – Venczel Valentin mellett – Sata Árpád Visky András Megöltem az anyámat című művével, valamint Várhelyi Dénes Giacomo Ravicchio–Nino D’Introna Robinson és Crusoe című színjátékával.

812_2644Fotók: Gál Gábor

A szereplők a darabról:

Ivády Erika:
Egymás szövegét is át kell élnünk, átengedni magunkon, de nem ugyanazzal a tartalommal, hiszen egy személyként vagyunk jelen a színpadon, csak majd húsz év különbséggel. Amit a partnerem mond, az az én gondolatom, csak bennem már mint emlék hoz felszínre újabb gondolatokat és érzéseket. A cselekmény a belső történések sorozatából áll össze a külső cselekvések helyett. „Találkozni fogsz olyan emberekkel, akik darabokra tépetik magukat a szabadságért. De abban a pillanatban, hogy a szabadságért szenvedsz, rá fogsz jönni, hogy a szabadság nem létezik, legfeljebb csak azért létezett, mert kerested. Egy álmot keresel mindig, egy ideát.”
Nánási Ágnes:
Nem tolerálom magammal szemben a felszínességet. Ebben a regényben az írónő sem engedi el a még formálatlan, a tudattalan felszínén úszó érzéseket, sejtelmeket. Azonnal megragadja és az intellektus mikroszkópja alá teszi, s addig nagyítja, amíg formát nem talál. „Sose engedj a gyávaságnak. A gyávaság mindig lesben áll. A józan ész, a célszerűség, néha a bölcsesség nevében. Akik gyáván viselkednek, amíg veszély fenyegeti őket, arcátlanokká lesznek, mihelyt elmúlt a veszély. Már az is veszélyt hord magában, hogy a világra jövünk.”
Káli Gergely:
Vajon ki dönti el, bölcső vagy koporsó? Csakis mi magunk. „Van aki megpróbálja, elmenekül az erdőbe vagy ki a tengerre, és esküdözik, hogy neki senkire sincs szüksége, de végül megtörten beáll a sorba…”

812_2698

Levél egy meg nem született gyermekhez

Vallomás
Oriana Fallaci regényének színpadi változata
Alternatív bemutató

Szereplők:
Nánási Ágnes, Ivády Erika, Káli Gergely
Rendező: Venczel Valentin
Díszlet: Bényei Miklós
Jelmez: Szaniszló Tamásné
Bemutató:    

2012. október 24. 19 óra

Gárdonyi Géza Színház, Stúdiószínpad

süti beállítások módosítása