Alexis - egy görög tragédia a Trafóban

A Trafó Gyújtópont színházi sorozatának következő állomásaként az olasz Motus társulat Alexis, egy görög tragédia című előadását láthatják november 3-án és 4-én.

Ajánló:

Hogyan lehet a felháborodást tettre fordítani? Ez az egyszerű és mégis oly bonyolult kérdés Antigonéig fordít vissza minket a múltba, az ő szívós makacssága késztet minket arra, hogy elgondolkozzunk a jelenen.

motus A 15 éves Alexandros-Andreas Grigoropoulost (Alexist) 2008. december 6-án Athén központjában, az Exarchia negyedben szíven lőtte Epaminondas Korkoneas rendőr. Az Alexis halála keltette hatalmas demonstrációhullám végigsöpört Görögországon. Az okok azonban mélyebben gyökereznek: a fiatal generáció körében egyre terjedő frusztráció, a kilátástalan jövőkép és a gazdasági válság jelentették/jelentik az igazi problémát.
2010 augusztusában az olasz társulat elindult, hogy a gyilkosságot szemtanúk vallomásaira, interjúkra, beszélgetésekre támaszkodva nyomon kövesse - a korábban megkezdett Antigoné projekt így elmozdult a mediterrán térségből az egész világra átterjedő lázadáshullám témája felé, a civil felelősségvállalás létjogosultságát (is) bizonyítandó.

Az előadás a Gyújtópont Színházi Sorozat harmadik állomása. A korszerű színház - és színházcsinálás komplex eszköz: közvetlen kapcsolatot teremt játszók és nézők közt, és a szokásos egyoldalú befogadás helyett a párbeszédes viszonyra épít. Közvetít és felmutat. Épít nézői gondolkodására, aktív részvételére, sőt esetenként számít ellenállására is. A sorozatban bemutatkozó társulatok között van olyan, amelyik erős vizualitással operál, van olyan, amelyik az interaktivitásra, a nézői részvételre épít, van olyan, amelyik a hagyományos történetmesélést választja, és szinte mindegyiknél fontos és kiemelt szerepet kap a (mozgó) kép. Öt minta arra, hogyan lehet ma, 2012-ben aktuális témákat művészileg is aktuális módon bemutatni.

a03-valentina-bianchi

Motus (IT): Alexis, egy görög tragédia (Una tragedia greca)
Rendező, koncepció: Enrico Casagrande, Daniela Nicoló
Előadók: Silvia Calderoni, Vladimir Aleksic, Massimiliano Rassu, Alexandra Sarantopoulou
Alkotótársak : Michalis Traitsis, Giorgina Pilozzi
rendezőasszisztens:Nicolas Lehnebach
dramaturg: Daniela Nicoló
video : Enrico Casagrande
hang: Andrea Gallo
fény és díszlet: Enrico Casagrande, Daniela Nicoló
technikai rendező: Valeria Foti

2012. november 3., 4., 20 óra

Trafó

süti beállítások módosítása