Díjazták a legjobbakat az Operettben

A Budapesti Operettszínházban, a hagyományokhoz híven, október 24-én, a Magyar Operett Napján díjjal ismerték el a műfaj legjelesebb képviselőinek munkáját.

Október 24-ét tíz esztendeje nyilvánították a Magyar Operett Napjává; a Budapesti Operettszínház és a Musica Hungarica Kiadó kezdeményezésére. Kerényi Miklós Gábor, a teátrum főigazgatója e jeles napi ünnepi beszédében elmondta, nem csak az immár szokásos díjátadást, hanem különleges rendezvényeket is igyekszik a színház társítani az ünnephez. "Ezért mutattuk be néhány napja Kálmán Imre Marica grófnőjét - amit egyébként ma is láthatnak -, illetve derül ki 3 nap múlva, október 27-én, a döntő során, hogy ki nyeri a legkiválóbb operett-komponistánkról elnevezett nemzetközi karmesterversenyt." A direktor köszöntötte a nézőtéren helyet foglaló négy döntős dirigenst, illetve Kálmán Yvonne-t, a zeneszerző lányát, aki "a mai napig rengeteget tesz azért, hogy a műfaj éljen és virágozzon!" - mondta az Operett főigazgatója. Kálmán Imre Marica grófnőjének, az Operett legújabb darabjának ünnepi előadását követően adták át a

klmn_yvonne

Magyar Operett Napja alkalmából azokat az elismeréseket, amelyekkel a kitüntetettek elmúlt évadban nyújtott munkájukat díjazták.

Az évad operett színésze-díjat Fischl Mónika kapta, operettszerepeiben, elsősorban Lehár Ferenc Cigányszerelem című művében Zórikaként nyújtott alakításáért.
Fischl Mónika a Liszt Ferenc Zeneakadémia magánének szakán diplomázott. 1997-ben kapta az első operettfőszerepét a Budapesti Operettszínházban, amelynek azóta is tagja. Leggyakrabban énekelt szerepe a Csárdáskirálynő Szilviája, amellyel nagy sikert aratott a bécsi Renaissance Theaterben 2001-ben és Mörbisch-ben 2002-ben. 2005-ben a német ZDF, 2009-ben pedig a Magyar Televízió rögzítette az ő főszereplésével a Csárdáskirálynőt. 2009-ben Artisjus-díjat kapott ezért a szerepért.

fischl_mnika2
Az évad musical színésze-díjat Homonnay Zsolt kapta musical szerepeiben, különös tekintettel A Szépség és a Szörnyeteg férfi címszerepében nyújtott teljesítményéért. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1997-ben végzett, 2000 decemberében meghívást kapott a Berlinben világpremierként bemutatott Notre-Dame-i toronyőr két szerepére. 2002 óta újra Magyarországon játszik, a Budapesti Operettszínházban jelenleg a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom, az Abigél és a Veled, Uram című előadásban látható, hamarosan Maxim de Winterként mutatkozik be Lévay Szilveszter Rebeccájában, valamint a decemberi felújítás alkalmával ismét feltűnik a Halál szerepében az Elisabeth című musicalben. A Disney-musical, A Szépség és a Szörnyeteg férfi címszerepét nemcsak itthon, hanem a színház németországi turnéján is sikerrel játssza, legközelebb Bécsben, Frankfurtban és Baden-Badenben.

homonnay2
Az évad legígéretesebb ifjú művésze díjat, a Marsallbotot Kocsis Dénes vehette át musical-szerepeiért, különös tekintettel a Miss Saigon és a Rómeó és Júlia férfi főszerepéért a tavalyi díjazottól, a szerdán este Taszilót játszó Boncsér Gergelytől. Kocsis Dénes a Budapesti Operettszínház Pesti Broadway Stúdiójában végzett, első főszerepét, Melchior figuráját a Tavaszébredés című musicalben kapta, azóta játssza Rómeót, a Miss Saigon Chrisét, illetve ő a Huszár az Erdei kalamajka című mesejátékban. A tavaly először megrendezett Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyen különdíjban részesült.

marsallbot
A Musica Hungarica alapítvánnyal közös életműdíjat Medgyesi Mária Jászai Mari-díjas színművésznő vehette át  Éliás Tibortól. A Budapesti Operettszínház örökös tagja a debreceni, a kecskeméti, a pécsi, a veszprémi, majd a győri teátrum után került az Operettbe, 1966-ban. A mai napig tanít színészmesterséget és művészi beszédet.

kllai

A Nagy-díjat Kállai István dramaturg kapta, kinek legutóbbi munkája épp a Magyar Operett Napján is játszott Marica grófnő volt. Kerényi Miklós Gábor úgy mutatta be őt, mint "a rendező és direktor leghűségesebb társát". Kállai István már egyetemi évei alatt írt jeleneteket és rádiójátékokat. Első színházi munkája az "Irány Caracas" című komédia volt, s ezt jó néhány vígjáték, zenés darab követte. Magyar és nemzetközi színpadra alkalmazott és írt rengeteg zenés művet, operettet, például: Dr. Bőregér, Menyasszonytánc, A bajadér, Pompadour, Egy éj Velencében. Munkáit Budapesten, vidéken és külföldön egyaránt játszották. A színházon kívül a film világában is dolgozott több forgatókönyvet írt: A veréb is madár, Elcserélt szerelem, Kojak Budapesten, Nápolyt látni, és..., Fuss, hogy utolérjenek. 1970-től sorozatokat írt a Magyar Televíziónak, 1974-ben megalapította a televízió szórakoztató főosztályát, amelynek vezetője, majd főmunkatársa volt. 1998 óta az Operettszínház dramaturgja, Örökös tagja.

lehoczki

Végezetül a direktor a színpadon köszöntötte a Kossuth-, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Budapesti Operettszínház örökös tagját, Lehoczky Zsuzsát, aki 50 esztendeje tagja a teátrumnak! A Marica grófnőben Bozsenát alakító művésznőt vastaps köszöntötte a színpadon. Lehoczky Zsuzsa már tizenegy évesen színpadon volt a Szegedi Nemzeti Színházban. 1956-ban egyéves kitérőt tett a kaposvári Csiky Gergely Színházba, majd újabb öt évig a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt. 1962-ben szerződött az akkor még Fővárosi Operettszínházhoz. Musicalekben és operettekben egyaránt játszott, játszik.

 

Forrás: operettszínház.hu

süti beállítások módosítása