Katharina Wagner nem rendez Buenos Airesben

Eldőlt, hogy mégsem rendezi meg a híres Buenos Aires-i operaházban, a Teatro Colónban a "kompakt" Ring-bemutatót Katharina Wagner, aki a rossz munkakörülmények miatt hagyta ott az ambiciózus projektet.

A Bayreuthi Ünnepi Játékok társintendánsa már a múlt héten felfüggesztette a munkát, visszatérése bizonytalan volt. A 34 éves rendező ükapjának, Richard Wagnernek 16 órás operatetralógiáját, A Nibelung gyűrűjét hétórás változatba sűrítette Cord Garben segítségével az argentin közönség számára, a projekt azonban új rendező munkájában valósul meg november végén. 
Mind a Teatro Colón, mind pedig Wagner hangsúlyozta, hogy az elválás békés volt, a kapcsolat továbbra is baráti. Wagner távozásának hivatalos oka a próbák ütemezése volt, a színház szerint nem tudták tartani a rendező által összeállított tervezetet.

teatrocolon05Teatro Colón (forrás: images.google.com)

Katharina Wagner azonban korábban rendre arra panaszkodott, hogy hiányosak a díszletek, a jelmezek, a parókák nem készültek el a próbákra. A Teatro Colón elismerte a Wagner által mondottakat. Katharina Wagner a múlt héten e-mailben még azt közölte a Teatro Colón igazgatójával, hogy visszatér a színházba, ha megteremtik a munkafeltételeket, rendezik a szerződéseket, például a karmester Julien Salemkour ügyét. A karnagynak ugyan érvényes szerződése volt az előadásokra - még a színház honlapján is ő szerepel dirigensként - mégis felkérték a helyére Roberto Paternostrót. Most már az is eldőlt, hogy az utóbbi fog vezényelni.
Az argentin sajtó mindeközben már arról írt, hogy Wagner helyett "beugróként" Valentina Carrasco veheti át a rendezői munkát. Az információ helyesnek bizonyult, Buenos Airesben csütörtökön bejelentették, hogy a katalán Fura dels Baus színházi társulattal dolgozó Carrasco rendezi meg a Ringet.
A színház költségvetési problémákkal küszködik, a vezetők ezért úgy látják, ha kettő helyett négy előadást tartanának, azzal lefaraghatnának a fajlagos költségekből. A premiert november 27-én tartják.

MTI

süti beállítások módosítása