Párizsban vendégszerepel az Übü király

A párizsi Athénée Théâtre Louis-Jouvet színházban mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata az Übü király című előadást november 13-18. között. Alfred Jarry drámáját Alain Timar franciaországi rendező, az avignoni Théâtre des Halles művészeti igazgatója állította színpadra, a bemutató óta már Budapesten és Kisvárdán is bemutatta a társulat.

Jászay Tamás Papírforma című kritikájából:
„Egyetlen srófra jár az egész előadás, ám lenyűgöző mennyiségű ötlet és váratlan meglepetés halmozódik a kétórás játékidőbe. Az üres, négyzetes térben hátul jókora papírhenger áll, erről tekeredik le a több száz méternyi papír, amit a hat Übü papa és a hat Übü mama majd’ két órán keresztül tép és gyűr, formáz és hajtogat, pillanatok alatt megteremtve a szükséges kellékeket, jelmezeket, helyszíneket. Az újra meg újra hasznosított papír lassan hatalmas kupacokba gyűlik, kedélyes szemétteleppé változtatva végül a színpadot.

-002--4761-kamsz_ubu_kiraly_foto_biro_istvanFotó: Biró István

A ragyogó formát mutató kolozsvári társulat precíz, mintaszerű csapatmunkája lehengerlő hatású. Könnyen, gyorsan átváltoztatható, a szó szoros értelmében papírmasé figurák üldözik egymást a maguk teremtette kulisszák között: az értéktelen, könnyen megsemmisülő, ezernyi lehetőséget magában rejtő matéria olykor ugyan szeszélyesen működik, ám a játszók a váratlan helyzetekből is képesek erőt meríteni, poént produkálni.”

süti beállítások módosítása