'Készen állunk' - Sajtótájékoztató a megújuló Játékszínben

A megújuló Játékszín első sajtótájékoztatójáról olvashatnak tudósítást.

Egy 100 éves örökség nyomában… Amikor már mindenki lemondott róla… Találkozott négy ember, aki nem félt belevágni… Megmentették és megcsinálják…. A 21. század első pesti magánszínházát!

jatek

Ahogy arról többször hírt adtunk, újranyithat a Játékszín, ugyanis megvette a teátrumot működtető Kft.-t Németh Kristóf, ügyvezető igazgató, Bank Tamás, kreatív igazgató, Szűcs Attila, gazdasági igazgató és dr. Metz Alexandra, ügyvéd. Az örömhírt a vezetőség a hétfői sajtótájékoztatón is megerősítette.

"Az első sorban szeretnék csápolni" – jegyezte meg az első újságíró, aki körbenézett a színházteremben, Pindroch Csaba pedig az esemény előtt egy technikussal egyeztetett a Mr. És Mrs című előadásáról, ami a Játékszínben is megnyitja az évadot.

Németh Kristóf elsőként köszöntötte a munkatársakat, és arról számolt be, hogy igyekeztek a Kamaraszínház és a Játékszín állományából minél több volt kollegának munkát adni. „A mai reggel különlegesen indult mindenki számára, hiszen leesett az első hó. Ennek nemcsak a kisfiam örült, ezért az időjárásért sokat imádkoztunk mi színházi dolgozók, mert eljött az idő, amikor a legszívesebben a színházban töltenénk az időt esténként. Holnap, a teátrum 100. születésnapján mi is nyitunk, szerencsére Pindroch Csabáék előadására elkapkodták a jegyeket. A jubileum alkalmából egyébként kiállítást is szervezünk az OSZMI-val együttműködésben, itt a házban. Már van nálunk fűtés, beüzemeltük az épületet, tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy továbbvigyük azokat az értékeket, amelyekért az elmúlt időszakban dolgoztunk” – kezdte szavait az új igazgató.

Németh arról is beszélt, hogy tíz hónap megfeszített küzdelem után szeretnék, ha a Játékszín szórakoztató, magas minőségű, művészi igényű előadásokkal, saját bemutatókkal mutatkozna meg. Reményeik szerint 2013 tavaszára tudják „csúcsra járatni a színházat”, novemberben hat előadással, később havi 15-20 előadással számolnak. Eleinte a Játékszín illetve a Kamaraszínház repertoárjából fog táplálkozni a műsor, de még zajlanak a jogi egyeztetések. „Három produkció már biztosan színre kerül, Churchill Édes bosszúja, Miller Lefelé a hegyről és Pozsgai Liselotte és a május című darabja. Szeretnénk családi és gyermekprogramokat rendezni és feliratozott előadásokkal szélesebb közönségréteget megszólítani. Úgynevezett Keresztapa-programot indítunk, a Játékszínhez kötődő színészek iskolákat fogadnak majd örökbe, ahol befogadószínházi projekteket tervezünk megvalósítani. Kránitz Lajos Alapítványt és díjat hozunk létre. Új szlogent választunk: 'Lassan az esttel', ugyanis színházi klubot fogunk működtetni, ami lehetőséget nyújt a nézőknek arra, hogy ne kelljen hazaszaladniuk az előadások után, hanem találkozhassanak a művészekkel és egymással. Emellett felvesszük a lapcsolatot a szakmai szervezetekkel. Jelenleg is folyamatosan tárgyalunk a jövőről” – fejtette ki Németh Kristóf.

„Szerződéseket még nem kötöttünk, de szóban együttműködést ígért nekünk – a teljesség igénye nélkül – Vári Éva, Hernádi Judit, Andai Györgyi, Tímár Éva, Gálvölgyi János, Hajdu Steve, Horváth Lili, Szilágyi Tibor, Szilágyi Zsuzsa, Szőlőskei Tímea, Nagy Viktor, Kökényessy Ági, Gallusz Nikolett, Pindroch Csaba, Verebes Linda, Balikó Tamás, Dobó Kata, Rátóti Zoltán, Dózsa Zoltán, Dolmány Attila, Jánosi Dávid, Kocsó Gábor, Cs. Németh Lajos, Tahi Tóth László, Bozsó Péter, Lévay Viktória, Németh Borbála és még sorolhatnám” – tette hozzá az új igazgató.

jateksz

Ezután Bóta Gábor, a Népszava újságírója „vitás kérdésekről” faggatta az igazgatót, többek között a feljelentésről, amit ismeretlenek tettek, a lap információi szerint azért, mert keveslik azt a 3,1 millió forintot, amennyiért elkelt a Játékszínt működtető Kft. „Mi is értesültünk a sajtóból arról, hogy a Játékszín volt dolgozói közül ismeretlen személyek ismeretlen személyek ellen névtelenül feljelentést tettek. Az ilyesmihez mindenkinek joga van. Vizsgálják ki az illetékesek, van-e egyáltalán ügy, amiről beszélni érdemes” – magyarázta Németh. Arról, szerinte eladták-e volna az előző igazgatónak, Balázsovits Lajosnak a céget, elmondta: „Ha ma üzleti ajánlatot tesz bárki az állam tulajdonában lévő, 10 millió veszteséggel bíró cégre, annak eladják a céget”.

A kérdésre, hogy keletkezhetett 10 milliós tartozás, amikor Balázsovits, saját bevallása szerint többmilliós plusszal zárta pályafutását a teátrumban, Németh úgy felelt: „Valóban pozitív volt a cég üzleti mérlege az évad végén, de bizonyos kötelezettségeket kellett teljesítenie a végelszámolás során, így keletkezett a tartozás. Tébé tartozásról, kifizetetlen szerzői jogokról, elmaradt közös költségről, bérleti díj tartozásról, energiaszámlákról van szó. A múlt héten azonban megkaptuk a NAV-tól a visszaigazolást, miszerint sikerült visszahozni a céget a végelszámolásból” – fogalmazott Németh Kristóf, aki abban bízik, hogy jövő őszre már kiderül, tud-e a nulla fölött termelni a Kft.

Újságírói kérdésre, mi az üzlet ebben a magánszínházban, úgy válaszolt: „Ez olyan, mint amikor repülőgépekről tartanak sajtótájékoztató és felteszik a kérdést, hogy tud az ember repülni. Igyekszünk minél hamarabb rendezni a tartozásokat, a hitelezőinknél kitolni a fizetési határidőt addig, amíg lehet, idővel szeretnénk közszolgáltatási szerződést kötni, de egyelőre az a magántőke a fedezet a működtetésre, amit befektettünk” – zárta a sajtótájékoztatót Németh Kristóf.

„Két nap van, amikor az ember nem tehet semmit: tegnap és holnap. Mindig ma kell lépni. Ezt tanultuk meg az elmúlt időszakban, amikor többször visszapattantunk olyan falakról, amelyeket végül sikerült áttörni. (...) A színház szent ügy és készen állunk arra, hogy egészen új hittel szolgáljuk” – összegzett az új igazgató.

Színház.hu

Tudósított: Tóth Berta

süti beállítások módosítása