Jáky Judit: "Márai letiltotta volna a darabot"

Az Újszínházban október elején mutatták be Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi változatát. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a család még élő tagjai nyilvánosan közölték, hogy elhatárolódnak. Az író unokaöccsének lányát most a 168 óra kérdezte.

A felvetésre, miszerint Márai emlékezete szinte kultikus része lett a leszármazottak életének, Jáky Judit úgy reagált: “Ez annyira így volt, hogy amikor a nagyszüleim lakásában - amely tele volt kassai bútorokkal, képekkel, műkincsekkel - összejöttünk, a vacsora után a nagymama mindig elővette Sándor bácsi leveleit, és felolvasta őket. Ez szertartás volt. A másik: a tartás. A mi családunkban senki nem lett besúgó, nem keveredett sötét dolgokba, nem árult el senkit. Akkor sem, ha nem volt pénz. A nagymama a lányiskolában megtanult kötni, varrni, megtanult spórolni, a háború után szegény polgárasszony lett, de soha nem hagyta el magát” – mesélte az író unokaöccsének leánya.

Jáky Judit és az édesanyja nem rendelkezik a kiadói, színházi jogok és jogdíjak felett, ugyanis egyharmaduk a magyarországi rokonoké, egyharmaduk az amerikai három lányunokáé, a többi pedig a kiadói jogokkal együtt a torontói Vörösváry Kiadó tulajdonosához került Márai halála után. Mégis most, hogy az Újszínház bemutatta A gyertyák csonkig égnek című feldolgozást, nyilvánosan tiltakoztak ellene. Ennek kapcsán Jáky elmondta: “Nem vagyunk színházi kritikusok. Itt a hely szelleméről van szó. Itt élünk, látjuk, mi folyik körülöttünk, tudjuk, hogy ez szélsőséges vezetésű színház. Itt nincs helye Márainak. Nem is értem a merészségüket, nem értem, miért vették elő. Parti Nagy Lajos, Szakonyi Károly és mások azonnal letiltották náluk a darabjaikat. Mi ezt ugyan nem tehetjük meg, de jelezni akarjuk, hogy Márait ízlése és világlátása a letiltókhoz köti, és nem az Újszínház szélsőségeseihez” – nyilatkozta Jáky Judit, aki biztos benne, hogy Márai letiltotta volna a darabját az Újszínházban.

“Nézze, ki lehet azt mondani, hogy valaki szélsőjobboldali, fajvédő, vagy legalábbis közel áll ehhez. Csak én mindig azt remélem, hogy a gyűlölködők egyszer elgondolkodnak, és megváltoznak. Ezért próbálok visszafogottabb lenni. Szerintem Márai is megadta volna ezt az esélyt” – fogalmazott Jáky Judit.

A teljes interjút a 168 órában olvashatják.


süti beállítások módosítása