Kiírták a pályázatot az Operaház igazgatására

Pályázatot hirdetett a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjának betöltésére hétfőn az emberi erőforrások minisztere.

A munkaviszony öt évre szól, a jelentkezéseket a közzététel idejétől számított 30 napon belül várják - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.
A főigazgatónak ki kell dolgoznia részletesen az intézmény szakmai tervét, az operaház és az Erkel Színház szervezeti felépítését, jövőbeli arculatát és a 2013. szeptember 1-től 2018. december 31-ig terjedő időszakra az intézmény évenkénti költségvetési javaslatát. A MÁO 2012. évi költségvetési támogatása 5 milliárd 629,9 millió forint, amelyhez 1 milliárd 950 millió forint tervezett saját bevétel kapcsolódik (ez együtt 7 milliárd 579,9 millió forint).
A szeptember 17-i évadnyitó társulati ülésen L. Simon László, az Emmi kultúráért felelős államtitkára azt jelentette be, hogy a jövő évi költségvetésben 8,3 milliárd forintot irányoztak elő a Magyar Állami Operaház támogatására.
A kiírás szerint szakmai követelmény a főigazgatóval szemben, hogy a művészi kifejezésmódok sokszínűségével őrizze, ápolja és fejlessze az évtizedek alatt összegyűjtött magyar és egyetemes opera- és balettművészeti alkotások értékeit. Gondoskodjon a tehetségkutatásról és tehetséggondozásról, valamint a művészutánpótlásról, emellett tegye lehetővé nemzetközi hírű operaénekesek és balettművészek vendégszerepeltetését.
A pályázat elbírálása során előnyben részesül, aki a pályázathoz csatolt nyilatkozata birtokában megnevezi vezető munkatársait. Az előadóművészeti törvény alapján a pályázatokat a benyújtási határidőt követő harminc napon belül kell elbírálni.
Ókovács Szilveszter jelenlegi megbízott főigazgatót 2011. augusztus 22-i hatállyal nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állami Operaház kormánybiztosának "a dalszínház irányításával kapcsolatos feladatok ellátására az intézmény főigazgatói munkakörének betöltéséig, de legfeljebb kétéves időtartamra." 2012. augusztus 31-én kormánybiztosi megbízását visszavonták, szeptember elsejei hatállyal az operaház megbízott főigazgatójává nevezte ki Ókovács Szilvesztert Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A kiírást itt elérheti.

oper

Részlet a kiírásból:

Szakmai követelmények a Magyar Állami Operaház főigazgatójával szemben:

·            a művészi kifejezésmódok sokszínűségével őrizze, ápolja és fejlessze az évtizedek alatt összegyűjtött magyar és egyetemes opera- és balettművészeti alkotások értékeit,

·            gondoskodjék a tehetségkutatásról és tehetség-gondozásról, valamint a művész után- pótlásról.

·            tegye lehetővé nemzetközi hírű operaénekesek és balettművészek vendégszerepeltetését,

· biztosítsa hazánk magas színvonalú művészeti képviseletét az opera és a balett területén külföldön,

·            képes legyen arra, hogy igazgatása alatt a MÁO mint a magyar kultúra legnagyobb intézménye és a nemzet egyik legfontosabb összművészeti centruma végezze el azon sokszínű feladatait, amelyek a magyarság műveltségének emelése kapcsán keletkeznek, saját kiterjedt tevékenysége révén – és médiajelenlétének felhasználásával – formálja a társadalom művészet-felfogását;

·            erősítse a MÁO közönségkapcsolatait, különös tekintettel a vidéken élőkre, a határon túli magyarokra, a külföldi látogatókra, a műfaj új közönségének kinevelésére, valamint a törzsközönség megtartására és növelésére.

Az igazgatói megbízás betöltésének feltételei:

·                  Az Emtv. 40. § (1)-(3) bekezdései alapján

o       szakirányú felsőfokú végzettség (felsőfokú oktatási intézményben szerzett, az intézmény alaptevékenységének megfelelő diploma, vagy oklevél, továbbá jogász, illetve közgazdász végzettség)

o       legalább 5 év szakmai gyakorlat (valamely előadó-művészeti szervezetnél, a szervezet alaptevékenységének megfelelő és ahhoz közvetlenül kapcsolódó munkakörben, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony esetében pedig az ilyen feladatkörben eltöltött idő)

·                  büntetlen előélet,

·                  az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló 2007. évi CLII. törvény

alapján vagyonnyilatkozat tétel,

·                  angol vagy német nyelv tárgyalási szinten való ismerete,

·                  magyar állampolgárság.

A pályázat elbírálása során előnyben részesül, aki:

·                  a pályázathoz csatolt nyilatkozata birtokában megnevezi azokat a vezető munkatársait, akikkel közösen vállalkozik a pályázatban megjelölt feladatok elvégzésére, az intézmény működtetésére és művészi arculatának formálására

·                  aki legalább ötéves szakmai vezetői gyakorlattal rendelkezik,

·                  nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik az opera- és balettművészet terén,

·                  további világnyelveket tárgyalási szinten ismer.


süti beállítások módosítása