Sötét galamb - Ritkán játszott Örkény-darab Veszprémben

Megtartották Örkény István Sötét galamb című komédiájának olvasópróbáját a Veszprémi Petőfi Színházban. Az előadás rendezője Hargitai Iván, a bemutató december 1-én lesz a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

Örkény István születésének 100. évfordulójára emlékezik a veszprémi színház ezzel a bemutatóval. A stábot Oberfrank Pál igazgató köszöntötte, aki többek között elmondta: izgalmas és szép vállalkozása ez a társulatnak, hiszen az író egyik kevésbé ismert és ritkán játszott darabjával tisztelegnek a születésnapja előtt.

DSCF0916

Hargitai Iván rendező nem először dolgozik a a veszprémi teátrumban, néhány éve a Petőfi Színházban állította színpadra a Bolond vasárnap című komédiát. A Sötét galamb című művet ő választotta Örkénytől, szerinte remek darab, kicsit érthetetlennek is tartja, hogy alig veszik elő a színházak.
- Ez egy érzékeny szituációkra épített mű, s nincsenek benne olyan mértékű elrajzoltságok, mint Örkény groteszk, népszerű komédiáiban általában fellelhetőek. A történet nagyon izgalmas, az 1950-es években felszámolják az apácarendeket és a hősnő, Ilona visszakerül a civil életbe. Ez a szituáció számos megválaszolásra váró kérdést hordoz magában. Vajon, miként lehet egy ilyen helyzethez alkalmazkodni? Jobb-e befelé fordulni és csak időnként tudomást venni a világról? Ha így dönt az ember, az gyávaság? Vagy neki kell vágni a hétköznapoknak, egy furcsa dzsungelben - amit életnek hívunk- és megbirkózni a kihívásokkal? Az, hogy melyik a hasznosabb, arra az író sem ad egyértelmű választ - hangsúlyozta Hargitai Iván, aki hozzáfűzte: mindenki több szerepet is eljátszik a darabban és ez is remek lehetőséget jelent a színészeknek, hogy színes, tartalmas, igazi színházi élményt garantáló előadás szülessen.

orkeny_100

Örkény István
SÖTÉT GALAMB
komédia
Ilona DOBRA MÁRIA
Tar Mihályné,  BAJCSAY MÁRIA
Guszti, HORVÁTH ILLÉS
Lujzi, CSARNÓY ZSUZSANNA Jászai-díjas
Blandina, PALÁSTHY BEA
Jusztina, TERESCSIK ESZTER
Sylvia, PERJÉSI HILDA
Rimanóczy, SZALMA TAMÁS
Trenka Iván, TÓTH LOON
Csima, MÁTÉ P. GÁBOR
Díszlettervező: CZIEGLER BALÁZS
Jelmeztervező: KÁRPÁTI ENIKŐ
Súgó: TÓTH ZSANETT
Rendezőasszisztens: PÁPES MÓNIKA
Rendező: HARGITAI IVÁN

süti beállítások módosítása