'Egyszerre mai és mesebeli' - Ascher Tamás a Pinokkióról

Ascher Tamással beszélgetett a fidelio.hu a Katona József Színházban október közepén bemutatott Pinokkió kapcsán. Szemléztük.

Ascher Tamás mesélt:

A kérdésre, miért viszi színre közel negyven év után ismét a Pinokkió történetét, Ascher Tamás elmondta,  Pinokkiót akkor rendez az ember, ha van a társulatban valaki a címszerepre, mint ahogy ugyanez a helyzet a Hamlettel, a Rómeó és Júliával. "Pályám kezdetén, Kaposváron Pogány Judit számára írtunk Pinokkiót - aztán még kétszer rendeztem vele ugyanezt a következő évtizedekben. Most Keresztes Tamás személyiségéről jutott eszünkbe, hogy újra színre kellene vinni a történetet, természetesen nem annak három vagy négy évtizeddel ezelőtti változatát, felkérésünkre Parti Nagy Lajos írta meg az új verziót" - tette hozzá a rendező.

Ascher szerint Parti Nagy egész írói világa, kaján nyelvi tréfái igen jól passzolnak egy modern Pinokkióhoz. "Hogy egyszerre legyen mai és mesebeli a helyszín, a szereplők; hogy egyszerre legyen szívmelengető és horrorisztikus a történet. Ez a fanyar, egyszerre víg- és rosszkedvű Pinokkió éppen az ő tollából kellett megszülessen" - fogalmazott.

pinokkio

A darab műfaji megjelöléséről ("gyerekbábthriller") Ascher Tamás így mesélt: "A Pinokkió már első változatában, Carlo Collodi mesekönyvében is thriller, vagyis borzongató elemekkel kevert bűnügyi történet volt. Minden alkotóeleme megvan ahhoz, hogy a thriller műfaja ne sérüljön. Vannak bűnösök, bűnözők, áldozatok. Van benne nyomozás: a főhős után nyomoz alkotója, a fafaragó művész, és nevelője, a tücsök. Ráadásként pedig a történet során különös szörnyalakok is veszélyeztetik őt. A Collodi-regény után pár évtizeddel Alekszej Tolsztoj is feldolgozta a történetet Aranykulcsocska címmel, amiben új elemekkel bővítette az alaptémát. Néhány más bábu szerepeltetésével lényegében egy kis commedia dell'arte társulat alakult ki: Pierrot a bohóc, Arlequino és Malvina is (aki tulajdonképpen Colombina megfelelője). Szerintem mindez annyira teátrális, hogy érdemes volt a két regény elemeit összekombinálni. A nézők ezt a kombinációt láthatják majd." 

Pinokkió alakját Ascher különleges, összetett karakternek látja, úgy gondolja, ezért is fordult felé annyi művész, Walt Disney-től Felliniig. "Egyrészt tudatlan, törékeny, veszélyek között sodródó kisgyerek (a fabábuság a gyermeklét metaforája), másrészt temperamentumos ifjú ember, akit rengeteg vitalitás, féktelen kíváncsiság, meggondolatlan kalandkergetés, krónikus nagyotmondás és füllentési hajlam jellemez, aki fittyet hány a fenyegető külvilágra. Egyszerre veszélyeztetett és verhetetlen, elpusztíthatatlan, ám szeretetre méltóan esendő, egyszerre jellemzi alkotó kíváncsiság és a mohó életvággyal járó amoralitás" - zárta gondolatait Ascher Tamás.

Novemberi 3x10 a Katonában

A jubileumi évad alkalmából minden hónap 30-án 10% kedvezménnyel árulnak jegyeket három kijelölt előadásukra. A kedvezmény az interneten keresztül vásárolt belépőkre is érvényes, vagy a napján, azaz holnap délelőtt 11 órától este 9-ig várunk mindenkit Közönségszolgálati Irodánkban.

Idén második alkalommal a következő előadásokra lehet 10%-os engedménnyel jegyeket vásárolni:

Anamnesis, november 7. 

színlap, fotók | jegyvásárlás

A mizantróp, november 9. 

színlap, fotók | jegyvásárlás

Kispolgárok, november 10. 

színlap, fotók | jegyvásárlás

 

süti beállítások módosítása