"Ez egy váltófutás" - Kulcsár Viktória FESZ elnöknek készül

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Nagy József, a Trafó igazgatója kezdeményezte felvételét a FESZ tagjai közé és harmadmagával pályázatot nyújtott be a szervezet által meghirdetett elnökségi tisztségre. Az elnökséget Kulcsár Viktória töltené be, a FÜGE és a Jurányi Inkubátorház alapítója, akit távlati céljaikról kérdezett a Színház.hu.

Miért pályáztok a FESZ vezetésére?

Kulcsár Viktória: Azért, mert a területnek igazából most van a legnagyobb szüksége az összefogásra. Ugyanakkor érezhető, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben mindenkit még jobban leköt a saját dzsungelharca, a túlélésért vívott napi küzdelem. Kevés idő jut az együttgondolkodásra, a közös ügyek képviseletére. Így döntenünk kellett, hagyjuk-e, hogy a tavaly lendületesen elindult FESZ elnökség munkája kárba vesszen. Jogosan féltünk attól, hogy nem lesz túljelentkezés az ő posztkjukra. Ezért szívesen átvennénk az előző grémiumtól a stafétabotot, hogy tovább vigyük a következő állomásig.

viki

Hogy találtatok egymásra, hogy vettétek fel a kapcsolatot Nagy Józseffel? 

Kulcsár Viktória: Engem Gulyás Márton és Zubek Adrienn keresett meg egy majdnem kész koncepcióval és azzal az ötlettel, hogy csatlakozzak a csapathoz. Nagyon megtisztelő volt a felkérés, de sokat kellett gondolkodnom a válaszon, hiszen az én helyzetem sem könnyű most, hiszen nem nagyon unatkozom. De aztán hamar meggyőztek arról, hogy ha nehéz is lesz az, amit vállalunk, most igent kell mondanom. Ezután együtt kerestük a megfelelő negyedik társat az elnökségbe, aki képviselni tudja a tánc szakmát és gyakorló művészként is dolgozik, hiszen mi mindannyian – Szkipén (Nagy Józsefen) kívül – a menedzsment oldalról érkezünk.

Mit tartotok az előző vezetés eredményeinek? Mik lehetnek a FESZ távlati céljai, min kell változtatni?

Kulcsár Viktória: Mindenképpen folytatni szeretnénk a megkezdett munkát. Ez igazából egy váltófutás. Kicsit mindenkinek vinnie kell a terhet, hogy aztán közösen célba érjünk. Az előző elnökség érdeme például az, hogy létrejött egy olyan helyzet, amelyben a tagok a saját érdekük védelmébe fektették a pénzüket. Nagy dolog, hogy felismertük, azért kell “áldoznunk”, hogy később egy nagy közös kalapból egyaránt részesedjünk és hogy össze kell fognunk, hogy egyáltalán részesedjünk abból a bizonyos nagy kalapból. Sikerült felrázni a tagságot, szekciók alakultak, szekciómunkák, közös ügyek indultak el. Végre eredményeket, reprezentatív eseményeket tudtunk felmutatni, bizonyítva azt, hogy jelen vagyunk és szükség van ránk. A Szövetség javaslatot fogalmazott a 2013-tól életbe lépő új előadó-művészeti törvény függetleneket érintő részével kapcsolatban. Ezt beterjesztettük a Minisztériumhoz: a következő elnökség kiemelt feladata lesz a már elindított szakmai egyeztetés, a terület érdekeinek érvényesítése a törvény véglegesítése során. Bizonyos, hogy a FESZ akkor lesz sikeresnek tekinthető érdekvédelmi szervezet, ha törvényi garanciákat tud kiharcolni a terület folyamatos működésének érdekében.

Csató Kata, az előző elnök nemrég arról számolt be, hogy sok plusz munkával jár a FESZ irányítása. Ezt hogy tudjátok vállalni?

Kulcsár Viktória: Nehezen. A FESZ elnökség nyilvánvalóan egy nemes társadalmi munka, akkor érdemes csinálni, ha mégis becsületesen elvégezzük a feladatokat. Erre egy jól átgondolt munkamegosztással készülünk.

“Hosszú távú célunk, hogy a politika minél inkább vegye figyelembe egyrészt ezt a területet, másrészt konkrétan a szerveződést, azaz ne csak egyéneket kérdezzenek meg, hanem forduljanak a FESZ-hez" - nyilatkozta Kata. Szerinted ezek a célok miként megvalósíthatók?

Kulcsár Viktória: Csakis úgy, ha mindenki elfogadja a képviseletet, mind a tagság, mind a politikusok. Ha alkalmat és lehetőséget teremtünk arra, hogy megfelelő csatornát jelentsünk a terület és a döntéshozók között. Ez a legfőbb céljaink egyike.

Mik azok az innovatív kezdeményezések, amelyeket a közleményetekben említettetek?

Kulcsár Viktória: Rendezvényeket, képzéseket, belső pályázatok révén megvalósuló közös projekteket szeretnénk generálni, lehetőséget adva arra, hogy a területben lévő kreatív energiákat felszabadítsuk. Szeretnénk, ha a FESZ egy igazán reprezentatív és kikerülhetetlen szakmai szövetséggé válna, ami olyannyira erős és stabil, hogy éppen ezért bátran nyit kifele is és alakít ki együttműködéseket más, hasonló szervezetekkel. Megválasztásunk esetén több olyan kezdeményezést is el szeretnénk indítani, amelyek a színházszakmai, de a tágabban értelmezett művészetszakmai szervezeteket közös platformra helyezve újraértelmezik a művészetek és a magyar társadalom viszonyrendszerét. Ez elsőre elvontnak tűnhet, de a célunk épp az lenne, hogy ezt a ma még talán zavaros kérdéskört minél pontosabban értelmezzük. Ugyanis tudnunk kell választ adni arra a kérdésre, miért szükséges közösségileg finanszírozni az (adott esetben) előadó-művészeti kezdeményezéseket. Vannak már progresszív lépések a közelmúltból: a FESZ kezdeményezésére példátlan szélességű összefogással sikerült tiltakoznia a legkülönbözőbb művészetszakmai szervezeteknek az NKA-nál tervezett zárolás kapcsán.

Mit tehet az új elnökség a működési pályázati pénzek ügyében?

Kulcsár Viktória: Sajnos egyelőre nem sokat, hiszen mi még csak aspirálunk és ha megválasztanak minket, akkor is csak januártól lesz mandátumunk. Ennek ellenére persze segítünk a jelenlegi, leköszönő elnökségnek, ahogy eddig is, és hiszünk abban, hogy a döntéshozók belátják: nem a zárolt pénzösszeg az, amitől az államgazdaság fellendül, viszont pont ez az a pénz, amitől a magyar színházi kultúra sokszínűbben virágozhat.

Tóth Berta/ Színház.hu

süti beállítások módosítása