A valóság a Játékszín tartozásáról - Németh Kristófot kérdeztük

A magánszínházzá alakult Játékszín nyitó sajtótájékoztatóján az új igazgató megerősítette, hogy a teátrumot működtető Kft-nek tartozása keletkezett. Balázsovits Lajos, volt igazgató azonban azt állítja: ez lehetetlen. Az ügy tisztázása érdekében újra megkérdeztük Németh Kristófot.

 A Hír 24 videója

Németh Kristóf a hétfői sajtótájékoztatón megerősítette, hogy tartozással vették át a Játékszínt, ugyanakkor Balázsovits Lajos a Hír 24-nek azt nyilatkozta egy, a Nemzeti Vagyonkezelőtől kapott level is igazolja, egykori színházát tartozás nélkül adta át.

Németh Kristófot arról kérdezte a Színház.hu, hogy lehet, hogy a többmilliós pluszból mínusz lett. Balázsovits Lajos valóban tartozás nélkül adta át a Játékszínt működtető Kft.-t a végelszámolónak, akit az akkori tulajdonos MNV Zrt. nevezett ki. A végelszámolónak azonban fel kellett mondania a dolgozóknak, ki kellett fizetnie a végkielégítéseket és a végelszámolás folyamatát is le kellett bonyolítania részben a Játékszín épületében, például a bérszámfejtővel, a könyvelővel, a pénzügyi munkatárssal, a főpénztárossal, a gazdasági vezetővel” – magyarázta Németh Kristóf, aki leszögezte: a végelszámolás folyamata sokmilliós tételt vitt el a cég vagyonából.

Arról is beszámolt, hogy a végelszámolás költségein felül, ún. általános költségeket is fizetni kellett a nyár folyamán, például bérleti díjat, közös költséget, a riasztó felügyelet havi díját, a portai szolgálatot, ugyanis az említett szolgáltatásokra való szerződéseket nem mondta fel az akkor még állami tulajdonú cég. “Rengeteg tényező van, ami akkor is vitte a pénzt, amikor a színház éppen nem üzemelt. Ezeket bárkinek szívesen részletezem, ha mélyebben szeretné beleásni magát a témába. Mondok egy apró példát: NDK-s légkondi működik a Játékszínben, amit karbantartani többe kerül, mint működtetni, de akkor is karban kell tartani. Ez is költséget jelentett, még akkor is, ha a nyáron nem járt be hűsölni egy egész társulat. Mondok egy másik példát: a takarítók jöttek dolgozni az épületbe, az ő munkájukat szintén meg kellett fizetni. Itt egy harmadik: 6,5 milliós tébétartozást is meg kellett térítenie a cégnek. Folytathatnám a felsorolást, például a kazánkarbantartókkal, vagy a kifizetetlen jogdíjakkal, de talán az, amit eddig említettem jól mutatja, miért történt, hogy tartozással vettük meg a céget” – fejtette ki Németh Kristóf a Színház.hu-nak, aki azt is elmondta: soha nem állította, hogy Balázsovits Lajos az igazgatása alatt termelt volna veszteséget.

“Érthető, hogy sok kérdés merül fel a megújulás kapcsán, ezeket szívesen megválaszolom. Ugyanakkor szeretnék a jövőre koncentrálni, hogy az a munka, amit a színház megmentésébe fektettünk meghozza a remélt és a közönség számára is érzékelhető eredményeket” – mondta a Színház.hu-nak Németh Kristóf.

Tóth Berta/ Színház.hu

A Színház.hu tudósítását a hétfői sajtótájékoztatóról itt olvashatják.

süti beállítások módosítása