'A jóságba vetett hit reménydarabja' - Oliver! Veszprémben

Magyar évadként hirdette meg az ideit a Veszprémi Petőfi Színház. Mégis van egy kivétel: Lionel Bart Oliver! című musicalje. Azon kívül, hogy ezzel az előadással szeretnék a gyerekeket is a színházba csábítani, a választás sem véletlen, hiszen a klaszikus mű szerzője, Charles Dickens idén lenne kétszáz éves.

Javában zajlanak Lionel Bart Oliver! című musicaljének olvasópróbái a Veszprémi Petőfi Színházban. Az alkotók elmondták az idei évad legnagyobb vállalkozása az Oliver! című musical színpadra állítása. Talán kevesen vannak akik nem találkoztak még Dickens Twist Oliverjének történetével: Egy viharos éjszakán egy fiatal lány a mudfogi dologházban megszüli gyermekét, majd meghal. Az árva Twist Olivért zsebtolvajok bandája veszi pártfogásába. A bandát egy Fagin nevű ember irányítja, Olivért megtanítják a tolvajlás művészetére. Sorsa váratlanul jóra fordul, amikor egy gazdag úriember a házába fogadja. Olivér bűnöző cimborái azonban ismét felbukkannak, hogy a hirtelen úri fiúvá lett árvát visszarántsák az alvilágba…

A klasszikus regény alapján készült musicalt Nagy Viktor rendezi, aki az olvasópróbán azt mondta: nem szeretné modernizálni a történetet, melyben "a mocsokból, mélyből csillan fel az emberség".

„Rendkívül nehéz darab, akkor játsszák, ha megfelelő szereplőgárda áll a rendelkezésre, különösen érvényes ez a gyerekekre, hiszen gyakorlatilag ők a főszereplők. Nekünk pedig jó csapatunk van, ezt tapasztalatból mondom, hiszen a próbák megkezdése előtt mi már tartottunk tréningeket. Nem szeretném modernizálni a történetet, Dickens idejében, a korai kapitalizmusban már olyan szinten gyötörték, taposták egymást a földbe az emberek, hogy csak felülről várhatták, remélhették a megoldást. Ebben a történetben a mocsokban, a mélyből csillan fel az emberség. Kentaur díszlet-és jelmezvilága rendkívül látványos lesz, izgalmasan, filmszerűen tudjuk majd bemutatni Twist Oliver sorsát, s csak annyi cukrot szórunk rá, ami mindenki számára fogyaszthatóvá teszi az előadást"– mondta az olvasópróbán a rendező, aki kifejezetten szereti Charles Dickens műveit. A Karácsonyi énekből készült Isten pénze című musicalt kétszer magyarul és egyszer németül is megrendezte már. Az ő választása volt, hogy a Twist Oliverből készült zenés darabot állítsa színpadra Veszprémben. Mint mondta, a mai válságos világban fontos, hogy ne engedjék el az emberek egymás kezét és segítsék az elesetteket, a szegényeket, vegyék észre a másikat a legnagyobb bajban. Nagy Viktor szerint "az Oliver! a jóságba vetett hit reménydarabja"  .

"Dickens világa, az ő történetei pontos lenyomatot adnak a jó és rossz kikerülhetetlen harcáról, az emberségről és embertelenségről. Az Oliver! arról is szól, hogy bármilyen gonosz, pénzsóvár, szeretet nélküli, nyomorúságos a világ, a jó mindig utat talál magának. Ez a mű megkérdezi azt is tőlünk, a jog, az igazság, a szeretet képes- e győzni a rossz felett. Dickens nagyon kevés pozitív szereplőt írt bele ebbe a könyvébe. Szélsőséges, főként negatív figurákat rajzolt meg, nem menti fel a gonoszokat, nem bocsát meg nekik és az őket körül ölelő világnak, de megmutatja, hogy legmélyebb nyomorban is győzhet a jó.

A musical jóval könnyedebb módon dolgozza fel ezt a történetet, mint a regény. Faginről, a tolvajbanda vezéréről például nem lehet egyértelműen eldönteni, ő eredendően gonosz vagy csak a helyzete teszi azzá. Itt Nancy, az utcalány válhat pozitív hőssé, mert megmenti a tolvajbandától Olivert "- véli a rendező.

"Ebben a korai kapitalista világban Twist Oliver sorsa példát mutat nekünk ma is a humánumról, akkor, amikor egyre kegyetlenebb körülöttünk minden. Számomra ez a mű a jóságba vetett hit reménydarabja" - hangsúlyozta Nagy Viktor, aki úgy gondolja: igazi családi színházi élményt nyújt a produkció kicsiknek, nagyoknak és felnőtteknek egyaránt.
A rendező szerint a nézők valószínűleg elsősorban a színészi játékot, a gyerekcsapat teljesítményét, a zenét, a dalokat szeretik meg az előadásból, ám reményei szerint összehasonlítják a régi világot a maival, átérzik, átélik majd Oliver sorsán keresztül azt is, hogy bármi történik is velünk, a jó soha sem veszíthet. Csak hinnünk kell benne.

 

Az előadásban 23 gyermek szerepel, Twist Olivert kettős szereposztásban a 11 éves veszprémi Arbas Socias Carlos és a 11 és és fél éves szintén a bakonyi megyeszékhelyen élő Patkós Márton alakítja. Előbbi a Kossuth Lajos Általános Iskola diákja, utóbbi pedig a Simonyi Zsigmond Ének -Zenei és Testnevelési Általános Iskola tanulója és a Petőfi Színházban játszott már az Anna Karenina, a Koldusopera és a SingSingSing produkciókban.

A kiváló rendező szeret gyerekekkel dolgozni. A veszprémi színházban öt évvel ezelőtt nagy sikerrel állította színpadra a Legyetek jók, ha tudtok! című produkciót, amelyben a mostanihoz hasonló létszámú gyerekhad vette körül a próbákon.
Az előadás férfi főszerepét, Fagint, a tolvajfejedelmet Kőrösi Csaba alakítja. A többi szerepben Szeles József, Molnár Erik, Halas Adelaida, Keresztes Gábor, Máté P. Gábor, Bajcsay Mária, Nyirkó István, Módri Györgyi, Csarnóy Zsuzsanna, Dobra Mária, Benczédi Sándor, Meszléry Judit és Bécsi Kamilla látható.

Az Oliver! című nagyszabású musical díszlet- és jelmeztervezője a nemzetközileg elismert Kentaur, a koreográfus Gyenes Ildikó, a zenéért pedig a Liszt-díjas karmester, Oberfrank Péter felel.

A produkció sikeréért megfeszített tempóban dolgoznak a műhelyház szakemberei is, a teátrum műszaki állományának tagjai és a varrodák. A stáb célegyenesbe fordult, most néhány képpel bemutatjuk a kulisszák mögötti világot.

így készül az Oliver! - fotógaléria

oliverwerk1

1.

oliverwerk2

2.

oliverwerk3

3.

oliverwerk

4.

oliverwerk4

5.

oliverwerk5

6.

oliverwerk6

7.

oliverwerk7

8.

oliverwerk8

9.

oliverwerk9

10.

oliverwerk10

11.

oliverwerk11

12.

oliverwerk12

13.

oliverwerk13

14.

oliverwerk14

15.

oliverwerk15

16.

Forrás: petofiszinhaz.hu / naplo-online

süti beállítások módosítása