Széljegyzet - Beszélgetések Mácsaival az Örkényben

Széljegyzet címmel új programsorozatot indít az Örkény Színház. November 10-én három vendégével beszélget Mácsai Pál a nők szerepéről a Nóra c. előadás kapcsán.

Széljegyzet
november 10. szombat 16.00
Nõk Évától Nóráig (és tovább) térben és idõben
 beszélgetés a nõk szerepérõl Elfriede Jelinek: Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai c. elõadás kapcsán

beszélgetõtársak: Vasali Zoltán, politológus, teológus, Al Ghaoui Hesna, riporter, Ungár Júlia, dramaturg, házigazda: Mácsai Pál
Jegyek válthatók az Örkény Színház jegypénztárában és szervezési osztályán.

els_szljegyzet

Villáminterjú Mácsai Pállal a sorozatról

-  Miért indítjátok útnak a Széljegyzetet?

A Széljegyzet célja, hogy közéleti témákról beszélgessünk. Az apropót mindig egy előadásunk adja. Meggyőződésem, hogy a beszélgetés, társalgás, az egymásnak szentelt figyelem manapság a leghatékonyabb eszköz arra, hogy oldja rosszkedvünk telét: amiről beszélünk, attól nem szorongunk többé. Legfeljebb félünk... A színház közösségi hely, itt előadás előtt- után is összegyűlhetünk, beszélhetünk égető kérdésekről, mint most a nők helyzete, vagy a Pillantás a hídról kapcsán az emigráció. Sokat várok ettől, azt, hogy a Széljegyzet párbeszédei új nézőpontokat adnak. És mert a Port.hu először felvételről, majd élőben közvetíti a beszélgetéseket, több emberhez juthatunk el, mint ahányan az előcsarnokba beférnek…

- Miért a nők szerepe az első téma?

Ezt a témát a színházban dolgozó nők vetették fel, sőt ragaszkodtak hozzá. Nyilván nem véletlenül. Szeretnénk a Mi történt miután Nóra elhagyta a férjét című előadásunkkal kapcsolatban arról beszélni, amiről Jelinek is. Természetes, hogy egy színmű nem egy témát elemez, mi ezt emeltük ki, mert ennek van nálunk a legkonkrétabb közéleti aktualitása. Ez a szép Zsótér – előadás Kerekes Évával a címszerepben már csak decemberig van műsoron: erre is fel szeretném hívni a figyelmet. Nézze meg, akiben van elegendő kíváncsiság.

- Miért pont Hesnát, Julit és Zoltánt hívtátok meg?

Ungár Juli a darab fordítója, az előadás dramaturgja.

Vasali Zoltán fiatal politológus, aki a Zsigmond Király Főiskolán tanít, többek között a feminizmusról és az esélyegyenlőségről az EU-ban tart előadásokat, önmagát feminista férfinak vallja, és a témában többször publikált már, komoly szaklapoktól női magazinokig.

Al Ghaoui Hesna egy bátor nő, aki bejárta a világot. Oda is elment, ahová az átlagember soha. Tud mesélni nekünk arról, hogyan élnek a nők a világ számunkra ismeretlen részein.

- Elöljáróban, mik azok a jelenségek, amelyeket mindenképpen felvetne a beszélgetés? Ezek közül mi az, amit Jelinek darabja is tárgyal?

A női-férfi szerepek mozgása, eltolódása, az ezzel kapcsolatos történelmi hagyományok, az egyedülálló nők helyzete és esélyei, a családon belüli erőszak, a feminizmus, és így tovább. A második Széljegyzet december 2-án lesz, melynek témája a Pillantás a hídról előadásunk kapcsán a migráció-emigráció jelensége a múltban és napjainkban.

Színház.hu

süti beállítások módosítása