Javulás állt be Jurij Ljubimov állapotában

Bizonyos javulás állt be a kedden kómába esett Jurij Ljubimov állapotában - értesült az ITAR-TASZSZ a világhírű rendező kezelőorvosaitól.

Az orvosok még mindig küzdenek a beteg életéért, ám "Jurij Petrovics öntudatánál van, önállóan lélegzik"..., egészében véve azonban állapota igen súlyos - idézte Alekszandr Spektor és Jelena Vasziljeva professzorokat az orosz hírügynökség.
Jurij Ljubimovot, aki a közelmúltban ünnepelte 95. születésnapját, október 12. óta kórházban kezelik, kedd este állapota súlyosbodott, kómába esett.
A moszkvai Nagyszínház csütörtökön bejelentette, hogy jövő év júniusára halasztotta Borogyin Igor herceg című operájának bemutatóját a világhírű rendező betegsége miatt.

ljubimov Eredetileg december 16-ra tűzte ki a Bolsoj a premier napját, amelyre már múlt év októbere óta folynak az előkészületek. Az első próbákat Jurij Ljubimov vezetésével október 30-án kellett volna megtartani.
A színház vezetése törölte a próbákat, és reméli, hogy "az újonnan megjelölt időpontig Ljubimov felépül, és olyan Igor herceget rendez, amelyet elgondolt". A színház vezetése Katalin Ljubimovával, a rendező - magyar származású - feleségével egyeztetve állapodott meg az új időpontról.
Jurij Ljubimov több színházzal áll munkakapcsolatban azóta, hogy 2011 nyarán a színészekkel kialakult ellentétek miatt elhagyta az általa alapított Taganka színházat.
Jurij Ljubimovot 1984-ben megfosztották szovjet állampolgárságától azután, hogy a The Times brit napilapnak adott interjúban bírálta a szovjet kultúrpolitikát. Ezt követően izraeli állampolgárságot kapott. 1989-ben visszakapta állampolgárságát az orosz vezetéstől és 1997-ben hazatelepült Oroszországba. 1999 óta Jurij Ljubimov magyar állampolgársággal is rendelkezik.

süti beállítások módosítása