Készül az Adáshiba - Főszerepben Eperjes Károllyal

Megtartották Szakonyi Károly Adáshiba című darabjának olvasópróbáját a Veszprémi Petőfi Színházban. A rendező Tordy Géza, a főbb szerepekben Eperjes Károly, Esztergályos Cecília, Reviczky Gábor és Oberfrank Pál látható. A bemutató december 14-én lesz a nagyszínpadon.

Szakonyi Károly egyik legnépszerűbb darabja az Adáshiba. A magyar évad tiszteletére tűzi műsorára ezt a művet a Petőfi Színház, nem akármilyen szereposztással és rendezővel.

ad3

Az előadást Tordy Géza Kossuth-és Jászai Mari-díjas, Kiváló és Érdemes művész, a Nemzet Színésze állítja színpadra. A művész az 1980-as évek közepén rendezője, majd főrendezője volt a teátrumnak.

ad7

Az előadásban színpadra lép két Kossuth-és Jászai-díjas színész Eperjes Károly és Reviczky Gábor, valamint  a Jászai-díjas, Érdemes művész, Esztergályos Cecília, aki az 1990/91-es évadban már játszott Veszprémben.

ad10

A komédiában láthatják a nézők Oberfrank Pált, a színház igazgatóját, Trokán Annát, a pécsi színháztól érkező Darabont Mikoldot és a legutóbb Miskolcon dolgozó Chajnóczki Balázst. Mellettük két fiatal, Habóczki Máté és Ticz András kettős szereposztásban szerepel a produkcióban.

ad24

Tordy Géza az olvasópróbán röviden arról beszélt, nem modernizálta a darabot, azért sem, mert Szakonyi Károly műve a mai korban is nagyon aktuális üzenetekkel, gondolatokkal bír.

ad29

Nem retró darab - Szakonyi Károly az Adáshibáról:
- Nem retró darab, megszólal a mának, íróként öröm, emberként szomorúság belegondolni, hogy most is aktuális ez a történetem – mondta Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas író, aki részt vett az Adáshiba olvasópróbáján a Veszprémi Petőfi Színházban.
- Amikor egy író 1970-ben megfogalmaz egy keserédes magyar társadalomkritikát és a darabját 2012-ben változtatás nélkül is aktuálisnak tartják a színházak, az jó vagy rossz?
- Azt soha nem lehet tudni előre, mi lesz egy mű sorsa, útja. Ment ez a darabom külföldön is több helyen az elmúlt negyven évben és mindig megkérdezték, számomra mit jelent az Adáshiba. Íróként öröm, hogy ilyen sokáig műsoron tud maradni, de emberként szomorúság belegondolni, hogy a világ bizonyos szempontból nem változik. Probléma, hogy az emberek egyre inkább befelé fordulnak, nem tudnak egymással törődni, családokban, barátságokban szűnnek meg a mélyebb érzelmi kapcsolatok, amelyek összefűzték azokat. Ez ma egyre erősebben jellemző a társadalmakra. A technikai fejlődés gyorssá, kapkodóvá tesz mindent, a kapkodás pedig felületességet szül. Mindez az értékekről való gondolkodás elsilányosodásához vezet. Ezek a jelenségek általánosak, érzékenyen érintenek mindenkit és ezért is találhatott visszhangra a darab idegen országokban.
- Egy ideig füzetbe írta a bemutatók helyét és idejét. Hányszor tűzték műsorra ezt a darabját?
- A füzetem akkor telt be, amikor túlléptük a századik előadást. A Vígszínházi bemutató után Veszprémben volt az első vidéki premier 1970 őszén, azt Pethes György rendezte, gyakorlatilag innen indult el a darab máig tartó nagy útjára.
- Most ismét Adáshibára készül a veszprémi színház és Ön részt vett az olvasópróbán. Ez alapján látja már, hogy milyen előadásra számíthat?

- A darab lényegében ugyanazt sugallja, mint amikor megszületett. Biztos, hogy érdekes bemutató lesz, a szereplők erős személyisége meghatározza majd az előadást, jó csapat jött össze itt Tordy Gézával, nagyon várom már a premiert.
- A rendező nem modernizálta a művet, sőt, ha jól tudom, Ön sem támogatta ezt. Miért?
- Mert feleslegesnek tartom. Néha próbálkoztak új dolgokat belevinni színházak, egyszer Bezerédi Zoltán rendezésében került bele egy-két új motívum, de az sem volt maradandó. Ez a történet nem a tévéről, hanem az emberi kapcsolatokról szól és úgy vettem észre rezonál a mai napig. Az Adáshiba nem retró darab, hanem a mában is megszólaló mű.

szakonyi

Szakonyi Károly ADÁSHIBA
Bódog:    EPERJES KÁROLY
Bódogné:    ESZTERGÁLYOS CECÍLIA
Vanda:    DARABONT MIKOLD
Dönci:    CHAJNÓCZKI BALÁZS
Saci, Dönci felesége: TROKÁN ANNA
Imrus, Bódogék fia:     HABÓCZKI MÁTÉ/TICZ ANDRÁS
Emberfi, Bódogék albérlője:    OBERFRANK PÁL
Szűcs úr, Bódogék szomszédja:   REVICZKY GÁBOR
Díszlet: PERLAKI RÓBERT
Jelmez: SZLÁVIK ISTVÁN
Ügyelő: MAGYAR KINGA
Súgó: SZAFNER GYÖRGYI
Rendezőasszisztens: PÉTI KRISZTINA
Rendező: TORDY GÉZA

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

süti beállítások módosítása