Tony Kushner és az Angyalok Amerikában

Melegnek lenni, AIDS-esnek lenni vagy csak úgy lenni Amerikában Reagan elnöksége idején - erről is szól az Angyalok Amerikában, melyről Tony Kushner szerző mesélt a Magyar Narancsnak.

A Magyar Narancs cikkéből:

A felvetésre, miszerint hazájában már iskolai tananyag az Angyalok Amerikában, Tony Kushner elmondta ez a fejlemény őt is meglepte, hiszen nem középiskolásoknak írta a darabot, hanem felnőtteknek. “A Reagan-érával kapcsolatban a mai középiskolásoknak az égvilágon semmilyen személyes élményük nem lehet, már csak azért sem, mert jócskán utána születtek. Az AIDS-nek más a jelentősége számukra, hiszen ami korábban majdhogynem automatikus halálos ítéletet, mondjuk hat hét haladékot jelentett, az ma már egy nehezen, de bizonyos fokig mégiscsak kezelhető betegség. Nem beszélve arról, hogy amit kezdetben a meleg férfiak ügyének könyveltek el, időközben világméretű és heteroszexuális-üggyé változott” – fogalmazott az író.

Az Angyalok Amerikában kisebb felháborodást váltott ki megjelenésekor, de a szerző szerint a mű immár a kánon része. “Mégiscsak jobb a szexualitást érintő kérdésekkel egy színdarab komoly, drámai közegében szembesülni, mint az esti sorozatsávban” – tette hozzá.

kushner

Kushner azt nyilatkozta, hogy a coming outja egyszersmind politikai tettnek is számított. “Minden coming out politikai tett is egyben. Ha bárki, legyen meleg, leszbikus, biszexuális vagy transznemű, a nyilvánosság elé tárja a szexuális orientációját, azzal bátor tettet követ el, hiszen nem kevés kockázatot vállal.) (... Elég sokat utazom Amerika-szerte, soha sehol nem csinálok titkot belőle, hogy házasságban élek egy férfival - és persze vannak helyek, ahol kényelmetlenül érzem magam, ahol a melegek támadásoknak vannak kitéve. Az öngyilkosságok aránya például a meleg, leszbikus, biszexuális vagy transznemű tinédzserek körében kétszer-háromszor akkora, mint a többiek között. Az iskolákban rengeteg megaláztatás éri a fiatalokat, szóval még mindig rengeteg áldozattal jár melegnek lenni, de a helyzet folyamatosan javul, legalábbis Amerikában” – szögezte le az író.

A teljes interjút az eheti Magyar Narancsban olvashatják, melyben Tony Kushner mesélt két hét múlva az amerikai mozikba kerülő, általa írt új Spielberg-filmről, a Lincolnról is.

süti beállítások módosítása