'Nem elég, ha jól táncol az ember' - Flatley táncosait kérdezték

Novemberben négy magyar városban turnézik Michael Flatley táncshow-ja, a Lord of the Dance. A műsor két főszerepét magyarok táncolják, az életben is egy párt alkotó Papp Zoltán és Krén Andrea. A táncospárral a Vasárnap Reggel készített interjút. Lapszemle.

A Vasárnap Reggel cikkéből:
"2005-ben küldtem el az önéletrajzomat Michael Flatley Kelta Tigris című újonnan induló produkciójának. Michael Flatley személyesen felvételiztetett. Két évig turnéztam a show-val, majd 2007-től a Lord of the Dance-ben folytattam pályafutásom, ahol azóta is mint szólista és tánckarvezető dolgozom. Egyébként a Magyar Táncművészeti Főiskolán végeztem, néptánc-színházi tánc szakon. Sokféle táncstílust tanultunk, többek között szteppet is. Mindig is szerettem ritmusokat kopogni a lábammal, és amikor megláttam Michael Flatley-t a tévében, tudtam, hogy egyszer ott akarok majd táncolni" - kezdte Papp Zoltán.
Krén Andrea elmondta, 2008- ban jelentkezett az együttesbe, ekkor Michael Flatley Feet of Flames című előadásában vett részt. Ezután került a Lord of the Dance-be, ahol az idei év elejétől kezdve főszerepet is táncol. "1999-ben láttam Michael Flatley-t a tévében, és röviddel azután megfogalmazódott bennem, hogy én is ezt szeretném csinálni. Akkor ez még csak álomnak tűnt, sokszor még most is hihetetlen, hogy itt lehetek" - tette hozzá.
Papp Zoltán elmesélte, mindig nagy a túljelentkezés, százával mennek a meghallgatásokra a jobbnál jobb táncosok. Nagyon sok szempontnak kell megfelelni. Nem elég, ha jól táncol az ember, de gyorsan kell tánclépéseket tanulnia, valamint szükséges a jó színpadi megjelenés is.

kren_pappFotó: Schmidt Andrea, nol.hu

Krén Andrea elárulta, hosszú évek munkája volt, hogy szólistává válhatott az együttesben. Nem csak a koreográfiákat kell pontosan tudni, de előadni is jól kell a karaktert. Morrighan szerepét élete kihívásának tartja, minden alkalommal igyekszik jobban és jobban megformálni, úgyhogy a munkának sosincs vége.
A kérdésre, melyik volt a legemlékezetesebb fellépés, Papp Zoltán a Kelta Tigris című produkcióját emelte ki, amivel több tízezer ember előtt lépett fel a Puskás Ferenc Stadionban, valamint amikor először táncolt főszerepet Flatley-vel.
Krén Andrea egyik legemlékezetesebb előadása pedig az volt, amikor Michael Flatley-vel léphetett fel 2010-ben Bécsben, a visszatérő turnéja alkalmából.
A Lord of the Dance általuk megformált két karakteréről is szót ejtettek a táncosok.
Papp Zoltán úgy fogalmazott, Don Dorcha, a Sötét Úr minden erejével megpróbálja letaszítani a Tánc Urát a trónjáról. Energikus, harcias és kegyetlen. Határokat nem ismerve lép színpadra, és küzd meg ellenfelével. Don Dorcha szerepében a virtuóz tánclépések mellett energikus és változatos karmozdulatokat kell kivitelezni. Mindezek koordinációja és a karakter megformálása jelent nagy kihívást." Krén Andrea pedig elárulta, Morrighan minden lehetőséget megragad, hogy elcsábítsa a Tánc Urát a szerelmétől, majd amikor ez nem sikerül, Don Dorchával szövetkezik, őt segíti. "Szakmailag nagy kihívás a koreográfia, rengeteg nehéz elem van a szólókban, melyeket minden este ugyanolyan jól kell teljesíteni" - tette hozzá a táncosnő.

A teljes interjú a Vasárnap Reggelben olvasható.

süti beállítások módosítása