"Titilla nem változott, én vagyok más" - Szokolai Péter mesélt

Október 30-án mutatta be a kecskeméti Katona József Színház a Bors néni című mesejátékot. Szokolai Péterrel, a Bors néni macskáját, Titillát alakító színművésszel még a főpróbahéten beszélgetett Bera Linda.

- Számomra azért különleges feladat Bors néni hűséges macskájának, Titillának a megformálása, mert tizenhat-tizenhét évvel ezelőtt már eljátszottam ezt a szerepet itt, a kecskeméti színházban. Akkor Máté Eta volt Bors néni, aki sajnos már nincs közöttünk. Mivel egyszer már birtokomban volt a szerep, azt hittem, könnyebb dolgom lesz. Ám azóta sok év eltelt, én is más lettem, a darab is változott, így ismét meg kellett egy kicsit küzdenem ezzel a karakterrel – nyilatkozta Szokolai Péter.
- Miben más a mostani Titilla, mint a tizenhat évvel ezelőtti karaktered?
- Titilla nem változott – én vagyok más. Ő egy nagyon aranyos, szerethető lény. Ugyanakkor nagyon sértődékeny. Ő a főszervezője Bors néni születésnapi ünnepségének, és ha valaki beleszól, vagy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretné, akkor megsértődik. Aztán megbékél, és minden megy tovább. Bors nénit imádja, és Lackót is szereti, bár vele néha összevesznek, akárcsak egy családban a testvérek.
- Ennek a meseelőadásnak fontos eleme a gyermekekkel való közös játék. Mennyire irányíthatóak a kicsik? Miként lehet erre felkészülni?
- Mai, divatos szóval interaktív játéknak nevezhetnénk az előadást, amiben a gyerekek ugyanolyan fontos szereplők: együtt táncolnak, énekelnek velünk, versenyekben vesznek részt, és feljönnek a színpadra. Épp a mai próbán volt itt huszonöt-harminc lurkó a szüleivel, hogy a bemutató előtt kipróbálhassuk, működik-e a dolog. Az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy végig észen kell lennünk, mert bármi megtörténhet. Hiába van egy megírt szövegkönyvünk, egy betanult koreográfiánk, egy pillanat alatt megváltozhat minden, és erre nekünk azonnal reagálnunk kell. Tulajdonképpen a gyerekek irányítanak bennünket. Novák János rendezőnek már nagy tapasztalata van, hiszen évek óta rendezi a darabot. Éppen ezért a szövegkönyvhöz mellékelt még két-három alternatívát, amit egy adott szituációban választhatunk. Természetesen az is előfordulhat, hogy egyik sem megfelelő, akkor nekünk kell valami újdonsággal előrukkolnunk. A lényeg, hogy minden a nézőtéren helyet foglaló kisgyermek jó érzéssel, élményekkel teli menjen haza az előadás után.
_WPG7709_
- Milyen koreográfia kíséri az előadást?
- Mivel arra törekszünk, hogy a kis nézőink is velünk táncoljanak, és utánozni tudják a mozdulatainkat, lépéseinket, inkább kedves, egyszerű mozdulatsoroknak nevezném a táncokat.
- Hogyan készülsz a bemutatóra?
- Nagyon izgulok. Minden bemutató előtt izgulok, de most különösen. Ennek egyik oka, hogy a gyermekdarabok mindig komoly feladatot jelentenek, másrészt érdekes lesz ennyi év után újra magamra ölteni Titilla jelmezét. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy reagálnak majd a gyerekek.
- Mely előadásokban láthat még a közönség?
- Az Újvilág Passióban már találkozhattak velem. Ugyancsak a nyáron mutattuk be a Chioggiai csetepatét, ami itt decembertől lesz látható. Már próbáljuk Zsótér Sándor rendezésében a Második Edwardot. Emellett a Meseautóban is találkozhatnak majd velem a nézők.
Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

süti beállítások módosítása