Csűrös Karola 50 éve a Madách színpadán

50 éve szerződött Csűrös Karola színművésznő a Madách Színházba. November 3-án, szombaton, a Ne most, drágám! című előadás után köszöntötték kollégái a nagyszínpadon.

Csűrös Karola 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Még abban az évben a győri Kisfaludy Színházba, a mai Győri Nemzeti Színházhoz szerződött. 1962-től a Madách Színház művésznője. 1962-1972 között vendégszerepelt a Bartók Gyermekszínházban. A kezdeti naiva-szubrett szerepkörből hamarosan érett karakterszínésszé vált. Alakításaira az alapos kidolgozottság jellemző. Több filmben és tévéjátékban is játszott. Különösen ismert a Szomszédok című teleregény Etusaként, illetve az Életképek című sorozatból.1993-ban  Erzsébet-díjjal és Déryné-díjjal is kitüntették, 2001-ben megkapta Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. 2006. óta pedig Érdemes művész.

karola2

A művésznő egy éve, 75. születésnapja alkalmából az MTI-nek mesélt többek közt arról, hogyan szeretett bele a színházba. Csűrös Karolát kezdetben az opera világa vonzotta, hiszen szüleivel gyakran jártak a Operaházba. De egy Varázsfuvola-előadásra gimnáziumi osztálytársa vitte el. Attól kezdve hetente négyszer ott ültem a kakasülőn, tagja lettem az operabarát körnek - emlékezett vissza -, a művészbejárónál vártuk az énekeseket. Aztán teljesült a vágyam; megnézhettem egy próbát is. Más kiábrándult volna a százas égők, poros díszletek láttán és a jelzésszerűen eldúdolgatott áriarészletektől, én viszont elkápráztatva határoztam el: ide kell bekerülnöm. De tudtam, nincs annyira képzett hangom. Maradt tehát a prózai színház. Kamaszként amúgy is mindig a fal mellett osontam, annak biztos tudatában, hogy mindenki szebb nálam. Megnyugtatott hát, amikor arra gondoltam, hogy a színész minden este más bőrébe bújhat bele.” A szülei eleinte meglepődtek lányuk pályaválasztásán, de mindenben támogatták. „Másodikos gimnazistaként jelentettem be otthon, hogy színész leszek. A papám Kossuth-díjas vegyészprofesszor, akadémikus volt, anyu meg festőművész. Megijedtek a döntésem hallatán, de végül apu azt mondta: tudod mit, próbáld meg, nehogy egész életedben engem szidj, amiért nem sikerült az álmod.”

csrs_karola2

A főiskolai évek Csűrüs Karola esetében nem igazán voltak felhőtlen diákévek. „Nem éltem volna túl a lidérces főiskolai éveket - mondta -, ha nincs ott Várkonyi tanársegédjeként Gosztonyi János, aki észrevette, hogy engem nem lehet megtörni, mert akkor összetörök. Már a második év végére lelki toprongy lettem, még az addigi icipici önbizalom is kiveszett belőlem. Később a rendezők is rájöttek, hogy nekem mindenképpen kell mondaniuk valami inspirálót vagy biztatót.”- vallotta be Karcsi – ahogy Csűrös Karolát főiskolás kora óta sokan becézik. "Eleinte statisztáltunk a régi Nemzetiben Az ember tragédiájában, aztán kaptam kisebb szerepeket is. Például A tojás című remek francia darabban, amelynek az adott különös vonzerőt, hogy előtte hosszú ideig nem mutathatták be nyugati szerző művét. Annyian akartak jegyet váltani rá, hogy a sorba állók kétszer körbeérték az épületet. A tojásban Kálmán Gyuri játszotta a főszerepet, nekem pedig az egyik jelenetben végig kellett mennem a nagy Nemzeti nagy színpadán a középen álló asztalhoz, leülni a partner mellé és elmondani tíz mondatot. Ez maga a boldogság volt" – idézte fel a kezdeteket a művésznő.

Aztán jött a diplomázás utáni kötelező vidéki szerződés. Csűrös Karola három évig játszott Győrben, nagyoperettben szubrettet, a Bernarda Alba házában Adélt, az Úri muriban Rozikát. Hiába számított sztárnak Győrben, a Madáchban, az óriások között elölről kellett kezdenie, mintha soha nem állt volna színpadon. A Madách mellett 15 éven át délutánonként és hétvégeken fellépett Duka Margit alapította Gyerekszínházban.

Ennek immár 50 éve. Ma este kollégái, pályatársai és a közönség is a Madách Színház nagyszínpadán köszöntik a Ne most drágám! Mrs. Frenchamjét, aki számos tv-s és filmszerepe mellett is hűséges maradt a Madáchoz.

 

csrs_karola_mti

Csűrös Karola fontosabb szerepei:
Jacobi: Sybill - Sarah,
Móricz Zsigmond: Úri muri - Rozika,
Scribe: Egy pohár víz - Abigail,
García Lorca: Bernarda Alba háza - Adela,
Shakespeare: Ahogy tetszik - Célia,
Achard: A bolond lány - Sévigné asszony,
Szerb Antal: Ex - Ortrud hercegnő,
Shaffer: Black Comedy - Carol,
Tolsztoj: Rakéta - Sunykina kisasszony,
Schiller: Ármány és szerelem - Sophie,
Karinthy Ferenc: Szellemidézés - Zsuzsi,
Szép Ernő: Vőlegény - Kornél, Nusi,
Gogol: Holt lelkek - Lizocska,
Gorkij: Kispolgárok - Sztyepanida,
Szabó Magda: Régimódi történet - Margit,
Polgár: Kettős helyszín - Pandelláné,
Sütő: Csillag a máglyán - Veronika,
Molnár: Előjáték Lear királyhoz - Helén, A hattyú - Symphorosa,
Az üvegcipő - Adél anyja, Egy, kettő, három - Kuno kisasszony,
Clark: Mégis kinek az élete? - Mrs. Boyle,
Williams: Tetovált rózsa - Bessie,
Tabi: Most már elválik - Bolgár Zsuzsa,
Sarkadi: Elveszett paradicsom - Klári,
Rostand: Cyrano de Bergerac - Duenna,
Heltai: A néma levente - Nardella,
John Patrick: Teaház az Augusztusi Holdhoz - Higa Jiga,
Stendhal - Pozsgai: Vörös és fekete - Derville-né,
Coward: Forgószínpad - Maudie Melrose
Film:
Két emelet boldogság, Kilenc perc, A Noszy fiú esete Tóth Marival,
Ballada egy lányról, A város peremén, Patyolat akció
TV:
A néma levente, A névtelen vár, Mire megvénülünk, Beszterce ostroma, Ciklámen,
Házasodj, Ausztria, Az áruló, Kisasszonyok a magasban, Széchenyi,
A Tündérlaki lányok, A szabin nők elrablása, Légy ügyes a szerelemben,
Talpig úriasszony, Bözsi és a többiek, Nebáncsvirág, A miniszterelnök,
Az ágrólszakadt igric, Szomszédok

 

Forrás: MTI-PRESS, madáchszínház.hu, Fotó:  Madách Színház, MTI Földi Imre

süti beállítások módosítása