Színpadmester és mindenes - Major Attilát kérdezték

Major Attila húsz éve színpadmesterként kezdett dolgozni a Karinthy Színházban. Azóta mindenes vált belőle, ügyelő is, díszleteket készít, ha éppen szükség van rá, díszítői feladatokat is végez, és ő fotózza a teátrum produkcióit. Úgy érzi, mindezt akár élete végéig tudná csinálni. Lapszemle.

"Nem is tudom, milyen lenne nagyszínházban ügyelni. Nálunk minden más. Annyira családias itt, olyan közel van mindenki, hogy ha nem mondanám be, hogy színpadra hívok egy-egy színészt, akkor is hallanák. Régen, amikor a bővítés előtt még szűkebb volt a hely, gyakran előfordult, hogy eleve mellettem állt a színész, és csak odaszóltam neki, legyen szíves, menjen a színpadra. Nálunk az ügyelés és a színpadmesterség eleve egybefolyik, én felelek azért, hogy a színpadon minden rendben, a helyén legyen. Itt vagyok a fiúkkal, amikor bedíszítenek, sőt segítek nekik, díszítek is" -  fogalmazott Major Attila a Pepita Magazinnak.

majorFotó: Pepita Magazin

“Húsz évvel ezelőtt színpadmesterként kezdtem, aztán a többi feladat véletlenül adódott. Hamarosan ügyelő is lettem. Négy évvel ezelőtt pedig a fényképészünk kiköltözött Amerikába, és megüresedett a helye. Borzasztóan szeretek fényképezni, hát megkérdeztem Karinthy Márton igazgatót: ha veszek egy jobb gépet, akkor kipróbálhatom-e? Kipróbáltam, és működött” – mesélte Major Attila.

“Egy barátom dolgozott itt másodállásban. Behívott egy előadáshoz, be kellett segíteni, be kellett vinni valamit a színpadra. És én itt maradtam. Előtte egészségügyi főiskolát végeztem. Dolgoztam is kórházban ápolóként. Elég sokáig párhuzamosan csináltam a színházzal, mert csak öt-hat-tíz előadás volt egy hónapban” – idézte fel Major Attila, aki azt is megfigyelte, hogy készülnek a díszletek és úgy találta, van hozzá affinitása.

Azt is elárulta, hogy sokmindent házilag oldanak meg, így a jelmezek is a Karinthy Színházban készülnek. “Az öltöztetőnőnk varrónő is, ha kell, ő készíti a jelmezeket. De van olyan jelmeztervező, aki készen hozza. Volt azonban több olyan darab, amelyhez a nagybátyám, aki férfiszabó, készítette a jelmezeket. Ő azóta már a Nemzetinek is varr jelmezeket” – fejtette ki Major Attila, aki nem szívesen megy a színpadra, még átrendezni sem, mert liftezik tőle a gyomra. Eddig csak néhányszor fordult elő, hogy szöveges szerepet kapott, ő volt Kasszafúró Jack, a Hét pofonban. Ekkor jött rá, hogy pösze, ugyanis csak annyit kellett mondania: „Húsz év.”

Farkas Bálint erre engem utánozva, hangsúlyozottan pöszén visszakérdezett, hogy „Húsz?” És akkor én nevetve kimentem. Egyszer gondoltam, hogy megviccelem. A kollégám szövegét mondtam, akinek azt kellett mondania: „Tizenöt év.” Erre Farkas visszakérdezett: „Nem húsz?” És én megint nevetve kimentem. Színész nem leszek, az biztos!” – szögezte le Major Attila.

A cikk folytatása a Pepita Magazin októberi számában olvasható.

süti beállítások módosítása