Takács Kati is debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Két új bemutatót tartanak novemberben a Rózsavölgyi Szalonban. Szervét Tibor és Sipos Vera színművészek Pierre Sauvil: Napfény kettőnknek című darabját mutatják be, Tóth Krisztina költőnő írásait Takács Kati előadásában élvezheti majd a közönség, Györgyi Anna pedig monodrámában mutatkozik meg.

Pierre Sauvil: Napfény kettőnknek című darabja azt a kérdést vizsgálja, hogyan lehet elviselni valakit, akivel muszáj együtt élni?

A Rózsavölgyi Szalon, az eddigi bemutatókhoz képest, szokatlan premierre készül. Szervét Tibor és Sipos Vera színművészek előadásában, Pierre Sauvil: Napfény kettőnknek című darabját, Réthly Attila rendezésében láthatja a közönség.

Darabtörténet

Bertholin doktor, egy jó hírű klinika tulajdonosának nyugalmas és boldog agglegény életét váratlan látogató zavarja meg. Myrtill Desrumaux, a végletekig elkeseredett fiatal nő, elhatározza, hogy egy tévesen súlyos diagnózis miatt megzsarolja a gazdag és jómódú férfit. A mindenre elszánt lány az ablakon át mászik be Bertholin doktor rezidenciájára, bízva abban, hogy elégtételt vehet és örökre megváltoztathatja a férfi életét. Bertholin doktort feldúlja a lány követelése, miszerint addig az orvos házában kíván lakni, míg nem talál munkát és talpra nem áll anyagilag. Első indulatát legyőzve az orvos nem hajítja ki a szemtelen nőt a lakásából. Hosszú és életre szóló kapcsolatuk így kezdődik, de ezúttal szó sincs szerelemről. Réthly rendezésében a Rózsavölgyi Szalon estéről-estére a főszereplő, Szervét Tibor hatalmas lakásává változik, a színészek pedig bejátszanak minden zegzugot, kacagtató pillanatok sokaságát nyújtva, de ettől még kedvenc italát közönségünk nyugodtan és békésen fogyaszthatja el az előadás alatt.

Bemutató: 2012. november 6. kedd, 19:30

Előadás: 2012. november 19. hétfő 19:30

szervettel

Sipos Vera és Szervét Tibor - Fotó: Éder Vera

"A szerető álma" címmel Tóth Krisztina írásai zenével és tánccal körbevéve jelennek meg a Rózsavölgyi műsorán, Takács Kati előadásában, Ágoston Béla, Mizsei Zoltán Widder Kristóf közreműködésével. A háttérképekért Magyarósi Éva felel.

Idézet a produkció elé:

"és kitakarva látszott, hogy a testek

még fiatalok, de már nem egészen,

hogy halandóak, de már nem egészen,

és csukott szemmel az egyik megígérte

a másiknak, hogy ott, a másik évben

lesz macska is, mert anélkül mit érne...."

Bemutató: november 15. csütörtök 19:30

400_takacsTakács Kati - Fotó: Dömölky Dániel

címmel pedig monodrámát mutat be a Rózsavölgyi, Peter Hacks Beszélgetés a Stein-házban a távollevő von Goethe úrról c. darabja alapján, Györgyi Anna főszereplésével. A német szerző monodrámája a világirodalom egyik leghíresebb és leghirhedtebb szerelmi viszonyának titkait tárja elénk, mégpedig az egyik fél szemszögéből, ahogyan ő látta, ahogyan ő megélte.

Goethe és Charlotte von Stein majdnem tíz évig tartó kapcsolata elevenedik meg, amely tele volt szenvedéllyel, váddal, szerelemmel, titkokkal, tehetséggel, kisajátítással, boldogsággal, féltékenységgel, félelemmel, megszokással, könnyekkel és nevetéssel...

Charlotte egyedül van, a saját csapdájában vergődik. Helyzete akár egy foglyul ejtett vadállatéhoz is hasonlítható: ki akar törni a ketercből, rója a köröket, de soha nem fog tudni kiszabadulni. Charlotte ebben a szerelemben, „vagy nevezzük bárminek" fogalmaz meg kérdéseket, és megszállottan keresi rá a válaszokat, miközben teljesen leleplezi önmagát. Magát a nőiséget, a praktitkákat, a kis titkokat tárja elénk, mégpedig önként, tele humorral

400_gyorgyiGyörgyi Anna

Goethe már elhagyta Weimart, s így Charlottét is, aki már csak régi emlékeiből él, ezekre támaszkodva vívja meg csatáját nem is elsősorban férjével, von Steinnel, a város rosszindulatával, a pletykákkal, hanem önmagával, saját kétségbeesésével szemben. Eddig Goethe állt a háta mögött, most hiányával szembesül: a zseniális férfi végképp eltűnt az életéből, egyedül maradt, s ezzel a helyzettel szembe kell néznie.

De pontosan mi is történt ezalatt az egy évtized alatt? És milyen is volt Charlotte? Ki is ő valójában?

A darab ősbemutatójának Charlottéja Ruttkai Éva volt, Kaposváron pedig Molnár Piroska játszotta a szerepet.

Charlotte von Stein: Györgyi Anna

Jelmeztervező: Pirityi Emese

Zeneszerző: Dudás Zsombor

Videó: Dicső Dániel

Dramaturg: Garai Judit

Rendező: Hidvégi Nóra

Előadás: november 9., 19:30 óra

Színház.hu

süti beállítások módosítása