"A színházat egy erőműnek látom" - Matuz János mesélt

Matuz Jánossal, a Vörösmarty Színház új kreatív igazgatójával készített interjút a Fejér Megyei Hírlap. Lapszemle.

A Fejér Megyei Hírlap cikkéből:

Augusztus 1-je óta Matuz János a Vörösmarty Színház kreatív igazgatója, és nem mellékesen kórusalapító, énekes. Erről így mesélt:

"Minden az általános iskolában kezdődött. Az ember vagy kinövi vagy benne ragad, én benne ragadtam az éneklésben. Anyámék is énekeltek, egy nagy kórusban léptünk fel Szolnokon, aztán a középiskolában, egyetemen is velem maradt a zene. Hazajártam a hétvégeken énekelni, a kedvesemet is ott ismertem meg, az énekkarban. Egy idő után úgy gondoltuk, hogy intimebb szférában folytatjuk a dolgot, és 1997-ben létrehoztunk énektanárokból, zenét szerető pedagógusokból, művészekből egy kis kórust, ami az elmúlt 15 évben szépen ki is nőtte magát. A saját lakásunkban, saját bútoraink között, saját teánkat iszogatva. S mindenféle változás ellenére ez a kis, 12 tagú csapat kitart egymás mellett. Nem véletlen, hogy a kórus neve Amicus, ami latinul barátságot jelent."

matuzFotó: Nagy Norbert, fmh.hu

Matuz János a színházról is szót ejtett: "Van bennem egy adag germán szellem, ezért a színházat egy erőműnek látom, amely helyzetéből, egyediségéből adódóan unikális helyet foglal el egy város kultúrájában, egyszerűen nem tud nem motorja lenni. A színház különleges épület, melyben különleges képességű emberek élnek. Ez önmagában indukál egyfajta erőt, amely más, színházon kívüli közösségeket is mozgásba lendít."

Matuz elmondta, az egyetlen biztos terv a család egysége. "Ha ötven éves koromra, húsz év után együtt maradtunk, akkor a maradék negyvenre nem akarnék különválni feleségtől, gyerektől. Én itt élek, és soha nem tudtam elképzelni, hogy szombat este 170 kilométert vonatozva hazamegyek, és viszem a szennyest. Márpedig most ez van. Úgy gondolom, hogy ha komolyan akarom végezni ezt a munkát, azt csak úgy lehet, ha itt élünk. Tehát valószínűleg ők jönnek Fehérvárra, elkezdünk egy új életet. Hozzuk a kórust is, hiszen mi ketten alapítottuk. Majd itt is felépítünk egy újat" - zárta a beszélgetést Matuz János.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása