Egyenlőség - Pásztor Erzsi a Karinthy Színházban

Novemberben kerül bemutatásra a Pán Péter írójának, J.M. Barrie regényének alapján színpadra állított Egyenlőség című vígjáték a Karinthy Színházban, melynek próbái már javában zajlanak.

Ajánló:

Loam lord évente egyszer demokrata. Teán fogadja a cselédeit és a lányaival egyenlőnek tekinti őket. A társadalmi vígjáték azt vizsgálja, mi történik egy olyan családban, ahol a társadalmi különbségekről nem vesznek tudomást. Egy jachtkirándulás az előkelő társaságot, egy inast és egy konyhalányt társadalmilag kényes helyzetbe hoz.

Vajon működik-e a demokrácia egy lakatlan szigeten is?

A Pán Péter című meseregény szerzője ezúttal vitriolos és bölcs, nagyon is felnőtt kérdésekkel foglalkozik, rendkívül szellemes és szórakoztató formában.

5Fotók: Major Attila

Egyenlőség: a lovak közé csaptunk - a rendezőasszisztens szemével:

A rendszeres olvasók és facebookozók már tudhatják, hogy - miközben túl voltunk egy izgalmas Marilyn Monroe-bemutatón (anyakövezett nevén Marilyn Monroe Csodálatos Halála), ami Vámos Miklós klaviatúrájából és/vagy tollából lett szövegkönyvbe és Bőhm György rendezte - elkezdtük próbálni az Egyenlőséget.

A kedves olvasó bocsássa meg e sorok írójának az elfogultságát amiért ez utóbbit kicsit kiemeltebben kezeli, de mégiscsak ennek lettem a rendezőasszisztense Karinthy Márton mellett ami akkor is menő dolog lenne, ha nem a Karinthy Színházban mutatnánk be a darabot, így meg aztán végképp.

Egyelőre persze sokat nem szeretnénk elárulni az előadásról, szépen, lassan ismét végigkövetjük a próbafolyamatot ahogy tettük azt a Te furcsa katona című darabunknál. Tehát most a helyzetjelentés annyit tartalmaz, hogy megkezdődtek a rendelkező próbák,  a színészeink ismerkednek a díszlettel, a járásokkal, és egy kicsit még magával a szöveg egészével is. Ezen a ponton meg kell említenünk, hogy a hivatásos színészek mellett ismét szárnyakat próbálgatnak nálunk a Nemes Nagy Ágnes iskola növendékei is, na ha láttak már kisgyereket a vidámparkban, akkor el tudják képzelni, milyen érzés lehet nekik egy igazi színház igazi deszkáiról a nézőtér felé szöveget mondani. (Forrás: karinthy90.blog.hu)

7

Karinthy Márton a színház helyzetéről és a darabról így nyilatkozott:

Már maga a létezésünk is örökös kísérlet. Mindig is borotvaélen táncoltunk, amit én igencsak megszoktam már, nagyon gyakorlott és edzett vagyok benne, ugyanakkor természetesen minden évad újabb kihívás is egyben. Úgy kell mernem választani - nem megijedve, nem meghátrálva persze akár a kihívások elől sem -, hogy választásom a bukás lehetőségét is magában foglalja. A lényeg az, hogy ilyenkor nem az állam vagy az önkormányzat, hanem a saját zsebem bánja. De ez a kapitalizmus, és szerintem a színházi struktúraváltásnak is ez az egyetlen járható iránya. Egyre több ilyen vállalkozás lesz, mert az állam egyre kevesebbet fog tudni eltartani a színházak közül. Ez túl azon, hogy fájdalmas, tulajdonképpen teljesen természetes folyamat, hiszen a háború előtt a Nemzetin és az Operán kívül csak magánszínházak voltak. Efelé fogunk lassan visszatérni. (...)

Már készül a következő bemutatónk, ami egy valódi felfedezés, ugyanis megtaláltam az ismert gyermekregény-szerző, Barrie egyik felnőtt társadalmi vígjátékát, amit Magyarországon a háború óta biztosan nem, de korábban is talán csak egyszer játszottak. Ennek az eredeti címe A csodálatos Chrichton, de miEgyenlőség címen mutatjuk be. Finom, ugyanakkor szatirikus társadalmi vígjáték, tele jó szerepekkel, helyzetekkel az egyenlőség különféle változatairól. Azt gondolom, nagyon aktuális, hiszen a társadalom állandóan mozgásban van, mindig vannak fent lévők, lent lévők. A darab azt a helyzetet vizsgálja, mi van akkor, amikor a társadalmi szerepek hirtelen megváltoznak. Egy szellemes vígjáték nagy szerelemmel, hozzá pedig egy erős szereposztást sikerült összeállítani. A megszűnt Budapesti Kamaraszínháznak gyakorlatilag a teljes ifjúsági csapatát leszerződtettem, Németh Kristóf, Bozsó Péter, Dózsa Zoltán, Verebes Linda, Liptai Claudia, Kiss Ramóna, Sallai Nóra és Szirtes Balázs játsszák a fiatalokat, míg az idősebb korosztályt Schlanger András és Pásztor Erzsi képviseli. A folytatást a Fidelio-n olvashatja.

egyenloseg

J. M. Barrie EGYENLŐSÉG

Vígjáték két részben

Mai színpadra írta: DERES PÉTER

*

Loam lord SCHLANGER ANDRÁS

Mary LIPTAI CLAUDIA / HORVÁTH LILI

Catherine VEREBES LINDA

Agatha SALLAI NÓRA

Brocklehurst grófné PÁSZTOR ERZSI

Brocklehurst lord SZIRTES BALÁZS

Ernest Wolley BOZSÓ PÉTER

John Treherne, tisztelendő DÓZSA ZOLTÁN

Crichton, komornyik NÉMETH KRISTÓF

Tweeny, konyhalány KISS RAMÓNA

Perkinsné házvezetőnő VARGA ÉVA

NÉMETH GÁBOR - INOKA PÉTER - FÖLDVÁRI PÉTER

Valamint a Nemes Nagy Ágnes színész-szakképzés növendékei

*

Díszlet: DARÓCZI SÁNDOR

Jelmez: JUHÁSZ VINCE

Zene: NYITRAI LÁSZLÓ

Világítástervező: KIRÁLY TAMÁS

Fény: LÉNÁRT GÁBOR

Hang: ROMÁN DÁVID

Díszlet kivitelezés: MAJOR ATTILA

Kellék: CZINKA GÁBOR

Szcenika, produkciós asszisztens: RIDZI GÁBOR

Rendezőasszisztens: NAGY ISTVÁN DÁNIEL

Rendező: KARINTHY MÁRTON

Bemutató: 2012 november 16. péntek 19 óra

süti beállítások módosítása