Függetlenek a kolozsvári 4x4 Nemzetközi Színházfesztiválon

Budapesti független társulatok is részt vesznek a kolozsvári 4x4 Nemzetközi Színházfesztiválon, amelyet másodszor rendeznek meg az erdélyi városban.

Kolozsváron 2009-ben nyitotta meg kapuit a független kortárs művészeknek otthont adó Ecsetgyár Kulturális Központ egy volt gyárépületben. Az Ecsetgyár egyik alapító egyesülete a Balla&Vajna Projects, amely befogadó színházként működik.
Vajna Noémi, az egyesület igazgatója csütörtökön elmondta: a fesztivált 2011-ben szervezték meg először, de akkor még nem volt nemzetközi jellege. Idén a külföld irányába is nyitottak, így a fesztiválon részt vesz a Honvéd Együttes kisHamlet műhelye, amely a héten bemutatta Roland Schimmelpfennig Az arab éjszaka című művét. Az előadást a sepsiszentgyörgyi Zakariás Zalán rendezte.

FIFFixa-Idea Felekezet - Katona László (fotó: revizoronline.com)

Pénteken egy újabb budapesti független társulat lép fel, a Természetes Vészek Kollektíva a Fixa-Idea Felekezet című darabot mutatja be Katona László előadásában. 
A fesztiválra meghívást kapott még a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, amely Béres Márta előadásában a One girl show című előadást játssza a színház igazgatójának, Urbán András rendezésében. A kolozsvári közönség Románia legrégebbi független színházának, a bukaresti Teatrul Luni előadását is megtekintheti.
Az igazgató elmondta: a fesztivál fő válogatási szempontja, hogy olyan egyszemélyes produkciókat hívjanak meg, amelyek kortárs problémákat vetnek fel.

MTI

süti beállítások módosítása