Utolsó vetítést tartanak a Kinoban

Ahogy arról korábban beszámoltunk, finanszírozási nehézségek miatt december 1-jén bezár a budapesti Kino mozi, az üzemeltető Szuez Film egyelőre filmforgalmazási tevékenységét is felfüggeszti. A Szuez Film közleményben értesíti most a közönséget.

"Magyarországon az utóbbi két évben minden, minket érintő, eddig rendszeres működési pályázat megszűnt, ezáltal kulturális tevékenységünk erőfeszítéseink ellenére nem fenntartható. Megszűnésünkkel tovább szűkül a már most sem sokszínű artmozi-piac" - jelentette be a Szent István körúti mozi bezárását az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a Szuez Film.

kino Mint hangsúlyozták, a Kino mozit igazi kulturális találkozóhellyé kívánták tenni, vetítéseik, programjaik 123 ezer nézőt vonzottak az elmúlt években. "Reméljük, lesz türelmük kivárni, amíg egy jobb időben, más helyen újrakezdhetjük a munkát, amiben még mindig hiszünk. Addig is november végéig várunk mindenkit utolsó filmünk, a Reality (rendezte: Matteo Garrone) vetítéseire" - hívták fel a figyelmet utolsó, csütörtöki bemutatójukra az üzemetetők.
A közlemény emlékeztet, a Kino 2008-ban kezdte meg működését a régi Szindbád mozi helyén, ahol már több mint száz éve mindig filmszínház állt. Műsorán saját forgalmazású művészfilmek szerepeltek, amelyek gyakran az országban máshol nem voltak láthatók.
Az alapítók szándéka a közlemény szerint az volt, hogy egyedi filmkínálattal, fesztiválokkal, társművészeti programokkal töltsék meg a helyet. Ehhez az induláskor többféle pályázati forrásból is kalkulálhattak működési és programszervezésre fordítható, állami és önkormányzati támogatással. Az induláskor tízéves periódussal terveztek, de a szférát érintő működési támogatások 2010-től folyamatosan csökkentek, majd teljesen eltűntek, ami oda vezetett, hogy a tulajdonosok - Mundruczó Kornél filmrendező és Petrányi Viktória producer - a mozi bezárásáról voltak kénytelenek dönteni.
Körösvölgyi Zoltán, a mozit tulajdonló Budapest Film Zrt. vezetője az MTI megkeresésére elmondta, a Szuez Film az előző munkanapon, október 31-én közölte velük, hogy a bérleti jogviszonyt nem kívánja folytatni, így a Budapest Filmnek még nem volt ideje dönteni a moziépület további sorsáról.
Legutóbb július 31-én zárt be art mozi Budapesten, akkor az Odeon fejezte be működését.

süti beállítások módosítása