A gömbfejűek és a csúcsfejűek - Jegyet nyerhet Zsótér rendezésére

Játékunkkal jegyet nyerhet a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves bábszínész osztályának előadására, melyet Zsótér Sándor rendezett Brecht eddig soha nem játszott darabjából.

Kritikus szemmel A gömbfejűek és a csúcsfejűekről:

Kovács Bálint, egyfelvonás.postr.hu:

Ne legyenek kétségeink: az embereket bármikor, bármilyen mondvacsinált indokkal egymás ellen lehet fordítani – ráadásul a hatalom pontosan addig kedvez a felosztásban aktuálisan épp jobb pozícióba kerülteknek, ameddig az magának is érdekében áll, és ha már nincs rá szüksége, egy mozdulattal visszalöki a sárba, ahonnan jött. Nagyjából ezt üzeni Bertolt Brecht nem nagyon játszott, drámaként kevésbé erős (mert szájbarágós), de mondandójában a szerző sok másik művéhez igazodó példabeszéde, amelyet keletkezésekor azért nem lehetett bemutatni, mert a valóságban is elkezdett megtörténni ugyanaz, ami a szövegben állt. Hogy Zsótér Sándor megrendezte a darabot a Színművészeti Egyetem végzős bábszínész osztályával, az minden, csak nem meglepő: tökéletesen illeszkedik abba a sorba, aminek eddigi tagjai olyan kiváló színművészetis vizsgaelőadások voltak, mint az Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése, a Kurázsi (K.) mama és a Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban.

gomb

Eke Angéla és Czupi Dániel – Fotók: Szkárossy Zsuzsa

Ezek az előadások ráadásul nem csak szerzőjükben és a bennük foglalt figyelmeztetésekben („vigyázzatok, mert nagyon nem lenne jó, ha mi is elmennénk ebbe az irányba”) hasonlítanak, de stílusukban is. Erősen beszédcentrikusak, stilizáltak, és közük sincs az itthon szinte egyeduralkodó realista játékmódhoz – s mellesleg rendkívül hatásosak és ötletesek. A gömbfejű és csúcsos fejű emberek kormányzati megfontolásból való egymásnak fordításáról szóló (a cél a szegények gondolatainak elterelése a lázadásról) előadásra is igaz mindez. A folytatást itt olvashatja. 

Nyerjen 2x2  jegyet az előadásra, november 17.-ére (szombat):

Melyik külföldi nagyvárosban vendégszerepelt október végén a bábosztály az Alföldi Róbert rendezte A tavasz ébredése című előadásukkal?

A helyes választ a jatek@szinhaz.hu címre várjuk. A nyerteseket emailben értesítjük. A jegyeket az Ódry Színpad pénztárában lehet majd átvenni.

 

KÖSZÖNJÜK A MEGFEJTÉSEKET, JÁTÉKUNK LEZÁRULT. A nyertes: Ránics Zsuzsanna

süti beállítások módosítása