Egy rosszul leosztott kártyapartiról - Korcsmáros György mesélt

Arthur Miller Az ügynök halála című drámája került bemutatásra a tatabányai Jászai Színházban. A darab rendezőjével, Korcsmáros Györggyel beszélgetett a 24 óra. Lapszemle.

A 24 óra cikkéből:
"Harmadszor rendezem ezt a darabot. Olyan műnek tartom, amihez érdemes többször nyúlni, mert bár 1949-ben íródott, mindig érvényes. Először Győrben rendeztem meg tizenhárom éve. Az akkor ötvenéves történetet látva többen elsírták magukat a nézőtéren, mert személyesen érintette meg őket Willy Loman utazóügynök és családja története. A dráma remek látlelete nem csak a saját korának. A családtagok problémái, kísértő emlékképei, földolgozatlan gondjai ma, a devizahitelek válságában talán erősebben hatnak, mint valaha" - kezdte Korcsmáros György rendező.

korcsmarosFotó: kisalfold.hu

A tatabányai rendezéséről elmondta, az alapkoncepció ugyanaz, mint korábban: a szerző mondanivalóját akarja eljuttatni a nézőhöz, ami anélkül is működik, hogy erőszakkal modernizálná a művet. "A győri és a két évvel ezelőtti székesfehérvári előadás nem konkrét elképzelésekben különbözik a mostanitól, csupán más a hangszerelésük. Ez a darab olyan, mint egy emberi érzelmekkel átszőtt gobelin. Mindig lehet még díszíteni rajta, észrevenni egy részletet, kihangsúlyozni egy addig kevésbé fontosnak tartott motívumot" - tette hozzá a rendező.
Korcsmáros szerint Az ügynök halála egy társadalmi problémát mutat be, egy szituációt, ahol a ki nem mondott gondolatok, elhallgatott mondatok tragédiához vezetnek. "A szereplők közötti viszony olyan, mint egy rosszul leosztott kártyaparti, amiben mindenki rossz lapot húzott. A kilátástalan anyagi helyzetből, az önmagával szemben támasztott elvárásoktól nyomasztva a családfő egyetlen kiutat lát: ha megöli magát, életbiztosításával gondoskodhat a családtagjairól. Csakhogy elszámolja magát, mert nem tudja, hogy öngyilkosság esetén a biztosító nem fizet. Emiatt viszont nem csak az élete, de még a halála is kudarccá válik" - fogalmazott Korcsmáros György.

A teljes interjú a 24 óra c. lapban olvasható.

süti beállítások módosítása