A cseh belügyminiszter is támogatja a Havel-mellszobor elleni tiltakozást

Jan Kubice cseh belügyminiszter is támogatja azokat a művészeket, akik le akarják cserélni Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök Strasbourgban álló mellszobrát, arra hivatkozva, hogy "rossz" az Európa Tanács székhelyén lévő alkotás.

A Lidové Noviny című cseh napilap szerint Kubice egyike annak a több mint kétszáz embernek, nagyrészt művésznek, akik aláírták a mellszobor lecserélését célzó petíciót, amelyet Michal Blazek cseh szobrász kezdeményezett. Blazek érvelése szerint az alkotás tragikomikusan ábrázolja a volt csehszlovák, majd cseh köztársasági elnököt. A petíció új és nyílt pályázat kiírására szólítja fel a Václav Havel Könyvtárat. 
Kubice a napilapnak elmondta, nem magát a szobrot bírálja, de osztja azt a véleményt, hogy a közterületekre szánt művészeti alkotásokat nyílt pályázati kiírás során kellene kiválasztani. Az Egyesült Államokban élő cseh szobrász, Lubomir Janecka által készített mellszobor október elején került Strasbourgba. 

busta-havel-sochar-janecka-290712_denik-380

Havel mellszobra és Lubomir Janecka (forrás: images.google.com)

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára még az év elején szorgalmazta, hogy állítsanak szobrot Havel emlékére. Az alkotás a Cseh Köztársaság ajándéka volt a tanácsnak. 
A Václav Havel Könyvtár elutasította a tiltakozók kritikáját. Az intézmény vezetője, Marta Smolikova szerint "még egy nemzetközi kampány sem tudná garantálni, hogy mindenkinek tetsszen az elkészült portré". A könyvtár tavaly szakértői bizottságot állított fel, amely felkérte Janeckát a mellszobor elkészítésére.

MTI

süti beállítások módosítása