Amerika, Anamnesis, Antigoné - évadkezdés a Szputnyiknál

A Szputnyik Hajózási Társaság beszámolóját olvashatják a társulat elmúlt két hónapjáról.

Szeptember elején a Szputnyik csapata kiköltözött egy hónapra Grazba. Kafka Amerika című regényén dolgoztunk a Schauspielhaus színészeivel koprodukcióban, Bodó Viktor rendezésében. A bemutatót szeptember 28-án tartottuk.

A történet egy tizenhat éves német fiúról szól, akit szülei egy szerelmi ügy miatt Amerikába „száműznek”. Karl sorsát a kafkai világra jellemző felső, sötét erők szervezik, az ő döntései nem lényegesek, egy átláthatatatlan rendszer áldozataként bolyong. Újabb és újabb lehetőségeket kap a sorstól (látszólag), de nem tud sehol sem megfelelni az elvárásoknak. Büntelenül bűnhődik, egyre lejjebb csúszik, végül egy gigantikus, másvilágszerű intézmény, az Oklahomai Természeti Színház tagja lesz.

Az előadásban olyan grazi színészek játszanak, akik régi alkotótársaink, legtöbbjük minden eddigi közös produkcióban szerepelt. A főszereplő Claudius Körber, A Mester és Margarita Hontalan Ivánja. Delamarche-t, a francia csavargót Jan Thümer játssza (korábban Liliom, Mester, Theseus-Oberon). De fontos szerepet kapott Thomas Frank (korábban Húgó, Puck) és Katharina Klar (korábban Heléna) is.

Ez alkalommal komoly szöveges szerepekben tűnnek fel a Szputnyikos színészek is: Fábián Gábor (Robinson), Jankovics Péter (Mack, Diák), Lajos András (Pollunder), Szabó Zoltán (Fűtő), Tóth Simon Ferenc (Liftesfiú). Pető Kata pedig az egyik női főszerepet, Bruneldát játssza. Az előadás létrehozásán a már megszokott, szinte csak magyar alkotókból álló stáb dolgozott: a díszletet Balázs Juli tervezte, a jelmezt Nagy Fruzsina, a világítást Bányai Tamás, az előadás hangvilágát Keresztes Gábor, a dramaturg Veress Anna és Róbert Júlia volt. A zenét Klaus von Heydenaber szerezte.

amerikaAmerika (Fotó: schauspielhaus-graz.com)

Szeptember 22-én Szlovákiában, a Divàdelnà Nitra Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepelt a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója, az Anamnesis.

A 21. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál Kelet-Európa legrangosabb színházi eseménye,  idén a bűnösség / ártatlanság témakörével foglalkozott kiemelten, a meghívott előadások középpontjában a múlt és a jelen politikai és társadalmi kérdései álltak. Idén Belgium, Cseh Köztársaság, Magyarország, Németország, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovénia, Nagy-Britannia és Szlovákia egy-egy ismert színházi alkotójának munkájával találkozhattak a nézők.

Az Anamnesist a fesztiválon 450 ember látta, az állva tapsoló közönség másnap a szakmai beszélgetésen úgy fogalmazott: úgy érezték, mintha a szlovák egészségügyről készült előadás láttak volna, Bodó Viktor rendezésének minden momentuma ismerős volt számukra.

anamn1Anamnesis (Forrás: szputnyik.com)

Október közepén háromnapos „Antigoné-turnéra” indultunk. Különleges helyszínen, az EMMI Budapesti Javítóintézetében hét alkalommal játszottuk el osztályterem-színházi előadásunkat. Három nap alatt az Intézet összes diákja látta az előadást és részt vett a hozzá kapcsolódó drámafoglalkozáson. Október 13-án délelőtt Gigor Attila és Róbert Júlia az Antigoné kapcsán tartott előadást a Marcibányi Téri Művelődési Központ módszertani napján. A „Színház(pedagógia) a határon” elnevezésű konferencia arra kereste a választ, hogy „mi lehet a színház szerepe hangsúlyos, fontos tanítási tartalmak közvetítésében (mint például kötelező irodalom) és miként tud a színház, egy színházi nevelési program az ifjúsághoz közel(ebb) vinni fontos emberi tartalmakat”?

Forrás: szputnyik.com

süti beállítások módosítása